Rotaryklubbarna samarbetar kring Ankrace under Pargasdagarna

ankor
Ankrace. Lorenz Michael från Pargas Port Rotaryklubb samt president Annika Gustafsson och Sven Engblom från Pargas Rotaryklubb hoppas att ankracet i sundet kan bli en årligen återkommande Pargasdagstradition. Bild: Mikael Heinrichs.

Välgörenhetsjippo

Pargas Rotaryklubb och Pargas Port Rotaryklubb samarbetar under våren och sommaren kring ett välgörenhetsjippo som utmynnar i samband med Pargasdagarna den 10 juni. Då klarnar det nämligen vilken av de totalt tusen plastankorna som ser till att just den ankans ”adoptivföräldrar” kammar hem huvudvinsten i klubbarnas lotteri.

Pargas Rotaryklubbs president Annika Gustafsson säger att idén härstammar från fjolårets distriktskonferens och Saloklubben, som ordnat ett motsvarande jippo i flera års tid. Också i Karis är Pumpvikens ankrace något av en klassiker.

I all sin enkelhet går det ut på att den som vill delta i lotteriet ”adopterar” en anka med ett visst nummer. Alla de ankor som adopterats innan racet deltar – och släpps ut i Kyrksundet klockan 11 den 10 juni.

– Racet äger rum mellan Kyrkbron och Runebergsbron, men i vilken ända starten och målet blir klarnar senare då vi har bättre koll på väder och vind, säger Sven Engbom från Pargas Rotaryklubb.

Huvudvinsten är en Crescent-elcykel

Lottförsäljningen kör i gång så fort som man ordnat med alla behövliga tillstånd. Ankor kan adopteras hos Kelovee, Jazzcafé Axo, Åbolands fastigheter och av rotarymedlemmarna direkt.

– Vi kommer också att finnas på plats under Pargasdagarna vid en monter där man ännu under fredagen kan köpa lotter, påminner Gustafsson.

Huvudvinsten är en Crescent-elcykel och alla intäkter går till välgörande ändamål. Hälften av intäkterna går till Rotarys internationella projekt ”Empowering girls” med fokus på flickornas väl i Indien och hälften till diakonin i Väståboland.

Pargas FBK deltar i jippot med sina oljebommar som man lägger ut i sundet för att se till att ankorna hålls på sin rutt – och samtidigt får de en värdefull chans till övning.

– Det betyder samtidigt att Kyrksundet är avstängt under racets gång den 10 juni mellan cirka 10.45 och så länge det tar för ankorna, påminner man från arrangörshåll.

Mikael Heinrichs

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*