Runeberg firas med fest i stadshuset

Många skatter. Gustav Sundström har många Runebergianska föremål i sina samlingar. Foto: Mikael Heinrichs

I år uppmärksammas Johan Ludvig Runeberg av föreningen Pro Runeberg med kransnedläggning vid monumentet Hjärtats saga klockan 18 och därefter med kaffe, runebergstårta och mingel samt fest i stadshuset.

Det är Pro Runeberg-föreningens ordförande Gustav Sundström som håller talet vid monumentet i Runebergsparken och står för hälsningstalet i stadshuset. Pargas svenska gymnasiums rektor Annika Gustafsson har engagerats som festtalare.

– Det är få Pargasbor som är lika vitt kända som Johan Ludvig Runeberg och Fredrika Tengström. Visst finns det kända personer inom olika specialområden, men knappast någon som kan mäta sig med dem, säger Sundström.

Värna om tiden i Pargas

Pro Runeberg med sina omkring 70 medlemmar värnar om att upprätthålla minnet av dem och deras tid i Pargas.

– Ett led i det är de här tillställningarna som vartannat år ordnas i mer högtidliga tecken och vartannat år i mer lättsamma tecken, säger Sundström.

“Fredrikas växter” på agendan

Programhelheten som föreningen sytt ihop är mångsidig. Förutom dikt och musik blir det också en föreläsning av Pasi Hurtén, vars intresse för botanik sträcker sig långt bak i tiden. Åbobon Hurtén vurmar för traditionella växter och har bland annat bekantat sig med växtlighet från Runebergs hemmuseum i Borgå.

– Han kommer att berätta om och visa bilder av växter som har sitt ursprung från Johan Ludvigs och Fredrikas tid, berättar Sundström.

Själva programmet i stadshusets fullmäktigesal beräknas ta cirka en och en halv timme och avrundas så klart med ”Vårt land”.

– Tillställningen är till för allmänheten och man behöver inte anmäla sig på förhand. Vi hoppas förstås på en så talrik publik som möjligt, säger Sundström.

Kom ihåg julbelysningen på Runebergskvällen

Birgitta Bröckl, kulturaktiv i Pargas, påminner om traditionen att tända julbelysningen i fönstren på Runebergsdagens kväll – en tradition som är unik för Pargas.

– Jag hoppas så många som möjligt har kommit ihåg att lämna kvar julbelysningen så att de kan lysa upp i Runebergsaftonen och sprida glädje åt flanörer i staden, säger hon.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi