Rykten

En tidigare kollega började motionera genom att ta cykeln till jobbet. Sagt och gjort. Snart började envisa rykten gå att han kört i fyllan och blivit av med körkortet. Ryktena nådde till och med stadsfullmäktige. Han frågade då polischefen om man kunde göra en polisanmälan för att få fast ryktesspridarna.

”Visst kan man i teorin göra det, men utsikterna för framgång är minimala”, sa polischefen. Bästa rådet är att börja ta bilen till jobbet igen!

Jo, som stadsdirektör får man höra de mest fantastiska rykten om en själv och andra. När jag började i mitt jobb fick jag höra rykten om att jag hade ett hemligt löneavtal och att jag hade krävt en totalrenovering av mitt arbetsrum där till och med summan var nämnd. Rykten kom och gick. I slutet av karriären fick jag ett meddelande att ”alla vet att du är emot oss här i byn”. Den gången kunde jag anta varifrån ryktet kommit men inte heller då var det någon vits att ens försöka rätta till de huvudlösa påståendena.

Men varje gång man nås av ett rykte borde man nog tänka till ordentligt innan man sväljer allt som sägs och allra minst innan man berättar historien vidare i förbättrad version.

Nåja, om man bor vid floden får man simma med krokodilerna. Låt folk prata skräp om de inte har vettigare saker att göra.

Men ändå blir man ibland fundersam över varifrån de fantastiska historierna kommer? Vem sätter igång ryktena? Är det av elakhet och med en särskild baktanke eller av misstag?
Säkert av båda.

Rykten kan ibland få svåra följder och förorsaka skador som inte går att reparera.

Under inbördeskriget i Finland sägs ryktesspridningen kring röd terror och vita summariska avrättningar ha lett till eskalerande våldshandlingar med många förspillda liv. Falska rykten spred död och förbittring i en orolig tid där det som faktiskt hände var svårt nog.

Men det är historia, vi är väl klokare nu?

Sociala medier har lett till snabb spridning av information och nyheter, både sanna och falska.
Falska nyheter och rykten är nära släkt med varandra.

Trollfabrikerna fabricerar ”fake news” för att påverka opinionerna, ryktesspridningen har då blivit systematisk, planerad och omfattande.

Ledarna i vissa länder, både auktoritära och till synes demokratiska, försöker tysta kritikerna och kontrollera informationskanalerna.

Man kan ju se till att kritikerna åtalas för skattefusk, penningtvätt, olagliga demonstrationer eller så placerar man lite knark hemma hos en misshaglig journalist och när polisen kommer råkar de hitta knarket.

Sätter man ut ett rykte om att alla invandrare är terrorister så kan man tryggt gå till val med temat stäng våra gränser och bygg nya murar. Rykten kan tjäna många syften i det lilla samhället och i stora världen.

Men ibland kan ju ryktena vara helt sanna och ibland är de ju helt snälla! Jovisst, men när?

Inte ska man sluta med lite skvaller kring kaffekoppen, det är ju ändå ganska intressant att höra ”nyheter” på stan. Men varje gång man nås av ett rykte borde man nog tänka till ordentligt innan man sväljer allt som sägs och allra minst innan man berättar historien vidare i förbättrad version.

Folke Öhman
Tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*