Så här firar Malms skola självständigheten

Finlandsspelet i klass 5 A i all sin prakt. Alla tre parallellklasserna har jobbat på spelet. Foto: Mikael Heinrichs
I Malms skola höll man i tisdags öppet hus för föräldrar och andra intresserade – och besökarantalet överträffade åtminstone lärarnas alla förväntningar.  Samtidigt visade man upp en stor del av det man i skolan förberett inför självständighetsfirandet den 4 och 5 december.

Skicka in bilder och stämningar!

Uppmärksammar er skola, ert dagis, ert boende eller er förening Finlands 100 år av självständighet på nåt särskilt sätt? Skicka gärna in en bild eller två per e-post (mikael.heinrichs@aumedia.fi) eller Whatsapp (050-306 2004) och en kort beskrivning av var ni firat och vem som syns på bilden (kom ihåg att kolla att det är ok för personerna att bilden möjligtvis publiceras i tidningen eller på PK:s webb!).
Vi vill gärna ha ett telefonnummer så att vi kan kontakta er om något är oklart med bilden eller texten. Vi vill helst ha bilderna senast måndagen den 11 december.

Den planeringen och övningarna inleddes i praktiken direkt efter Skolorna tillsammans-evenemanget som ordnades på centralidrottsplanen i september.
– Alla klasser har själva fått välja hur de vill uppmärksamma Finland 100-temat. Det kommer att finnas en utställning i hela skolhuset och i praktiken blir det specialprogram både under måndag och tisdag, berättar läraren Åsa Hermansson som tillsammans med Camilla Johansson hållit i trådarna för arrangemangen.
På måndag får skolan ta del av den kritikerrosade teater Taimine-pjäsen ”Svea & Finn” och på tisdag är det dags för den stora jubileumsfesten dit alla klasser fått en egen inbjudan med exakta klockslag när de ska infinna sig på ett visst ställe.
– Det är minuttidtabell som gäller och marskalker finns på plats för att leda in klasserna i festsalen. Vi hoppas att eleverna klär sig litet festligare än vanligt, säger Hermansson.
Väl inne i festsalen blir en timmes festprogram med musik, tal och överraskningsprogram. Widar Nyberg kommer att fungera som festtalare och berätta om skolan förr och nu.

Venla Keihäs. Foto: Mikael Heinrichs
Venla Keihäs i 6 B kommer att uppträda på ett litet annorlunda instrument.
– Jag kommer att spela ”Vem kan segla förutan vind” på valthorn, berättar hon.
Varför blev valthornet just ditt instrument?
– Vi har några i släkten som spelar saxofon och klarinett, så jag ville också pröva på nåt instrument. Det bara blev valthorn, jag har spelat i kanske tre års tid, säger Keihäs som uppträtt en hel del förr och inte är nervös för det kommande uppträdandet.
Efter själva jubileumsfesten blir det festmiddag i tre dukningar i matsalen. Där är det klass 6 B som håller i trådarna och fungerar som marskalker och servitörer under ledning av läraren Helge Wikström.
Parallellt med festmiddagen blir det program med inbjudna gäster och filmvisning till pianoackompanjemang innan skoldagen avrundas med Finlandiahymnen som ljuder i skolans alla högtalare.
Årskurs 5 valde att göra ett Finlandspel med tredimensionella miniatyrer av kända finländska monument och byggnader. Klass 5 A får flytta ut i en veckas tid medan deras klassrum är upptaget.
– Det är meningen att klasser ska kunna boka in sig för att spela spelet under denna vecka, det tar omkring 45 minuter att gå en runda, berättar läraren Christian Hindersson i 5 C.
Isak Åberg, Emily Ekman och Cassandra Ridberg i 5 C har varit med och tillverkat miniatyrer.
– Jag har byggt olympiastadion tillsammans med en kompis, berättar Åberg.
Ridberg har varit med och byggt Näsinneula medan Ekman byggt miniatyren av Åbo slott.
– Vi har jobbat med dem i några veckors tid och just nu håller vi på med frågorna, säger Ekman.
– Frågorna görs i tre olika svårighetsgrader så att de passar alla. Ettorna tar det säkert litet mera på allvar, så därför är det olika svårighetsgrad på frågorna, förklarar eleverna.
De har också filmat in korta videosnuttar där de presenterar sina byggen och den kan ses här nedanför:

De svenskspråkiga periferiskolorna i Skräbböle, Kirjala och Sunnanberg firar självständighetsdagen tillsammans i Brankis med program under hela tisdagsförmiddagen. Det blir bland annat festtal av stadsdirektör Patrik Nygrén, musik med banden The Scientist och Lost in Pargas från Musikinstitutet Arkipelag, lunchbuffé och dans.
Dessutom bjuder Hem och Skola-föreningarna på ett överraskningsprogram.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi