Säljer någon svamp och blåbär på hamntorget?

En affär berättar på sin facebook-sida att till dem kan man komma med bil, med båt, med kanot, med cykel eller springande om man så önskar. På lika sätt kan man komma till Pargas hamntorg på Kalkholmen. Hamntorget som har öppet för andra sommaren finns på grönområdet mellan gästhamnen och hotellfastigheten. Torgdag är torsdag klockan 15–18  fram till slutet av augusti.
När sommartorget är som bäst finns det många försäljare och mycket produkter. Nu är det säsong för grönsaker, örter och rotfrukter. Även om man befinner sig vid havet, önskar man att fiskare och fiskförsäljare finns på torget.
I sommar har hamntorget besökts regelbundet av en köttförsäljare som har fått stamkunder. Även bröd och bakverk har varit till salu.
 

Man kan tänka sig
att blåbär och kantareller
kunde gå åt på torget.

Säsongens bär och blommor är ett trevligt och färggrant tillägg i torghandeln. Nu när skogen är guldgul av kantareller och blå av blåbär kan man tänka sig att någon plockar lite extra och kommer att sälja på torget. Alla har inte möjlighet att fiska och alla kan inte ta sig ut i skogen för att plocka dess utbud som är gratis och hälsosamt.
Förra veckan då det firades Världens hepatitdag lyftes de inhemska bären fram. Man misstänker att orsaken för A-hepatitsmittan är utländska djupfrysta bär. Vill man använda dem borde de upphettas eller till och med kokas. Lättare och nyttigare med tanke på vitaminerna och allt det andra goda som bären innehåller är väl att använda inhemska bär och frysa ner dem så de räcker också över vintern.
På hamntorget har det i sommar varit försäljare av olika produkter samt hantverkare och loppmarknadsförsäljare. I dag om vädret gynnar torde det vara flere loppisförsäljare på plats.
Helt nytt i sommar är att man kan köpa en kopp kaffe med bakverk. Kaffe säljs av hamntorgvärdinnan och med henne är det dessutom alltid trevligt att växla några ord. I dag borde dessutom en spelman med sitt dragspel vara på plats och underhålla torgbesökarna.
Vi ses på hamntorget i Kalkholmen.
PK_Leena_lehtonen
LEENA LEHTONEN
leena.lehtonen@fabsy.fi