Samarbete över gren- och generationsgränserna

Nya möjligheter. Fysiogym i PIF-center blir ett intressant projekt för Ville Ranta-aho och Katja Kallio. Foto: Mikael Heinrichs
Fysiogyms målsättning är att bli ett hela familjens – eller till och med släktens – gym.
Från och med början av februari kommer Katja Kallio och Ville Ranta-aho att erbjuda fysioterapi- och gymtjänster i nya PIF-Centers utrymmen. De kommer i princip att ha mottagning alla vardagar.
Fysioterapimottagningen håller till i kontorsvingen av betonghallen medan gymet inrättas i ändan mot Skärgårdsvägen.
– Vårt mål är att göra Pargas aktivare och hälsosammare. Vi vill tillsammans inspirera till en sundare livsstil, slår Kallio fast.
De är oerhört glada över att få chansen och kommer naturligtvis att samarbeta tätt också med Pargas IF som förening. Något som ligger dem båda nära, för övrigt. Kallio har varit aktiv inom såväl friidrott som gymnastik och fotboll. Hon fungerar för närvarande som träningschef för knatteligan. Ranta-aho är i första hand bekant från fotbollsplanerna.
Tanken är att göra vardagen smidigare för barnfamiljer, där barnen kanske tränar någon gren i hallen och föräldrarna samtidigt kan passa på att utnyttja tiden till att träna på gymet, i motionsgrupper eller ta del av fysioterapibehandlingar under samma tak. I princip kommer det att finnas endast ett skyddsnät mellan gymet och spelplanen.
– Här i Norrby finns i praktiken Pargas största idrotts- och motionscenter då allting står klart. Möjligheterna är enorma och vi hoppas att de olika funktionerna kan stöda varandra, säger Kallio.
– Vi har båda specialiserat oss på ortopedisk medicin enligt OMI, det vill säga problem i stöd- och rörelseorganen, säger Kallio.
– Dessutom kan vi stöda den biten med olika träningsprogram för alla åldrar, säger Ranta-aho.
All utrustning till gymet är redan beställd och om tidtabellen håller borde gymet stå klart vid månadsskiftet januari-februari.
– Meningen är att det blir ett funktionellt gym, förstås med alla grundläggande maskiner. Vi fäster särskild tyngd vid bål- och balansträning, säger Ranta-aho.
Piffens olika sektioner kommer också att dra nytta av Fysiogyms tjänster i och med att man kommer att ordna gemensamma fysikträningar för sektionernas idrottare.
– Att samarbeta över sektionsgränserna är dagens melodi. Bollklubben sammanfogar redan fotbollen och handbollen och vi kommer att ordna sektionsvis allmän fysikträning för alla, säger Kallio.
Olika paketlösningar erbjuds självklart också till företag, till exempel med möjligheten att kombinera gym, ledda motionspass och bollsporter.
– Dessutom finns det funderingar kring en mamma-babygrupp dagtid. Från och med mars är tanken att erbjuda ett lett motionspass med hopp och studs för barn. Under den tiden kan föräldrarna till exempel träna på gymet eller delta i någon grupp.
– En eftermiddagsklubb med idrottsbetoning, ”sportis”, ska lanseras från hösten och sommartid finns det förstås också möjligheten att hålla till utomhus, säger Kallio.
– Dessutom ska det bli möjligt att smidigt boka sina grupper och tider på nätet via vår webbplats, säger Ranta-aho som har mottagning också i Åbo i Kuppis idrottshall under ett par dagar i veckan.
Den 11 februari håller nya Fysiogym öppet hus och då har alla möjlighet att komma och bekanta sig med verksamheten och de olika möjligheterna som man kan erbjuda.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi