Sarlinska gick till riksfinal i Mästare 9

Regiontävlingen arrangerades i Axxells gymnastiksal. Foto: Mikael Heinrichs.
Regiontävlingen arrangerades i Axxells gymnastiksal. Foto: Mikael Heinrichs.
Den 16 maj tävlar Sarlinska skolans lag i Mästare 9-finalen i Helsingfors mässcentrum.
Sarlinska skolan i Pargas niondeklassare Adam Fjällström, Vilma Sjöström och Anna Lindström kom in på en femte plats bland de 24 lag från hela Egentliga Finland som förra torsdagen på Axxell Vapparvägen gjorde upp om finalplatser i Mästare 9-tävlingen.
https://youtu.be/eE1lAnCI5wU
Det handlar alltså om en lekfull yrkesskicklighetstävling där högstadieelever tävlar i olika moment som har med yrkesutbildning att göra.
Uppgifterna bestod bland annat av att bygga en träpyramid, göra elkopplingar, komma på vilka kryddor som används i pepparkakor samt identifiera föremål som en kosmetolog kan tänkas använda i sitt yrke.
– Eluppgiften var nog svårast och visst var det svårare uppgifter nu än i den lokala deltävlingen, säger Fjällström.
– Roligast var att bygga träpyramiden, påpekar Sjöström.
Tävlingen inleddes redan på morgonen med kvalheat 1 och 2, där lagen kunde ta sig vidare till eftermiddagens semifinaler. Av de 24 lagen gick hälften till de tre semifinalerna, där heatsegrarna och tvåan med bästa tiden belönades med en av fyra platser i regionfinalen.
För Sarlinska skolans del skiljde slutligen ungefär en halv sekund från en finalplats, då de blev klara med kosmetologuppgiften ungefär samtidigt som Vaisaaren koulu från Reso i sin semifinal.
Vinnarlaget gratuleras av tävlingsledaren Regina Tyrsky från turismlinjen. Foto: Mikael Heinrichs.
Vinnarlaget gratuleras av tävlingsledaren Regina Tyrsky från turismlinjen. Foto: Mikael Heinrichs.
Tiden räckte nämligen inte till i jämförelse med de andra heattvåorna.
De sex främsta i regiontävlingen fick en plats i den riksomfattande finalen i Helsingfors mässcentrum i maj nästa år. Segern i Egentliga Finland gick till Piikkiön yhtenäiskoulus lag. S:t Olofsskolan från Åbo hade också tagit sig till regionfinalen, men föll ut i semifinalskedet.
– Den svåraste finaluppgiften var nog frågan om finlandssvenskarna, flaggan var till exempel helt obekant för oss, sade Eemeli Mäkelä i vinnarlaget.
– Men att smaka på mjölkprodukterna var ganska enkelt, konstaterade Mimosa Ajalin och Olga Elonen.
Nämnas kan att inget av de fyra finallagen klarade uppgiften med frågor om finlandssvenskarna, utan alla gick vidare till nästa punkt efter att tidsfristen om fem minuter per uppgift hade gått ut.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi