SFP i välfärdsområdesvalet

Vårdreformen. Som en följd av den gigantiska social- och hälsovårdsreformen förrättas det första välfärdsområdesvalet i Finlands historia söndag 23.1.2022. I Egentliga Finland väljs ett fullmäktige på 79 ledamöter som ska styra all social- och hälsovård för drygt 480 000 invånare i landskapet.

Förra veckan gick SFP ut med nyheten om valförbund med Samlingspartiet i valet. För SFP:s del är målsättningen att valförbundet ska optimera antalet svenskspråkiga ledamöter som väljs in i fullmäktige. Med ett gott valresultat har SFP också en god möjlighet att få en ack så viktig styrelsepost.

Det nya välfärdsområdet kommer att kritiskt granska verksamheten inom social- och hälsovårdsväsendet. Slimmade processer, sammanslagningar och indragningar står för dörren. Det är då vi behöver våra ledamöter som bevakar våra särintressen, det svenska språket i synnerhet men också t ex skärgårdens utmanande geografi.

I alltför många reformer under de senaste årtiondena har svenskan glömts bort eller nedprioriterats. Därför har vi alla en viktig roll redan i detta skede med att informera och upplysa för att även i framtiden ha social- och hälsovård på svenska, nära dig.

Conny Granqvist
Ordförande för SFP:s lokalavdelning i Pargas

Tomas Björkroth
Ordförande för SFP:s kommunorganisation i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*