Sjömansfläsk – det är Fjalars bravur i köket

man, tavlor
Fyller 90. På måndagen firar Fjalar Söderholm sin 90-års dag. Till vänster på bilden syns båtvarvet i Mustfinn. Bild: Malin Johansson.

Pargasbon Fjalar Söderholm föddes den 6 november år 1933 på Gustaf Adolfs namnsdag som senare kom att bli svenska dagen. På måndagen firar han ståtliga 90 år.

Växte upp i Munkviken

Fjalar Söderholm sitter hemma i soffan i Henrenbacken i Pargas och minns gamla tider. På väggen i vardagsrummet hänger ett inramat fotografi från båtvarvet i Mustfinn som Fjalar ägde fram till år 2003. Det var i slutet av 1960-talet som Fjalar tillsammans med frun Marlene tog över varvet och flyttade till Mustfinn. Fjalar har mer eller mindre tillbringat hela sitt liv i och med båtar. Han växte upp vid stranden i Munkviken i ett vitt hus som ännu idag finns kvar och ägs av släktingar. Hans far Rudolf Söderholm, och även Fjalars farbror, ägde flera skutor som de transporterade varor med. Fjalar som i sin ungdom var äventyrslysten tillbringade ett år till sjöss efter att ha gått ut yrkesskolan och fick uppleva många sydliga hamnar i bland annat Kuba och Mexiko.

– Det var nog inga turistresor, utan hårt jobb och på många ställen var det mycket fattigt, säger Fjalar.

Finsk mästare i rodd

Småningom blev det dags för Fjalar att stanna på landbacke och han träffade sin blivande fru Marlene. Familjen började växa och sönerna Jan och Tom föddes år 1956 och 1958. Fram till att Fjalar bildade familj var han också en mycket framgångsrik roddare i Pargas Kalks Roddare. Fjalar kan ståta med att vara finsk mästare i rodd år 1954 och ett viktigt ögonblick i hans liv var för cirka 15 år sedan då roddklubben donerade en gammal ”etta” åt honom. Båten är välbevarad och används nuförtiden av tredje generationen.

– Jag slutade med rodden då jag inte längre orkade banta, säger Fjalar och skrattar.

Jobbade på Rettigs Tobaksfabrik

Under sin tid som roddare tävlade Fjalar i lättviktsklass och han tränare hårt för att kvalificera in till de Olympiska spelen i Helsingfors år 1952 tillsammans med andra roddare från Pargas.

Efter livet till sjöss började han jobba på Rettig Tobaksfabrik i Åbo och i samband med det – otroligt nog – slutade han röka.

– Det var en vadslagning som jag inte kunde förlora.

En dag kom hans chef fram till honom och sade ”Söderholm, ni kan väl segla”. Det kunde Fjalar och det visade sig att Doktor Hans von Rettig behövde en gast till sin privata segelbåt Clipper som fanns på hans privata varv mittemot Erstahäll i Pargas. Efter det jobbade Fjalar under vintrarna på tobaksfabriken och under somrarna med segelbåten Clipper och seglade varje veckoslut med herr Doktor.

– Det här var nog den bästa tiden under min arbetstid, säger Fjalar och minns med värme alla resor han gjorde tillsammans med sin chef.

Tog hand om varvet i Mustfinn

Så småningom flyttade Marlene och Fjalar till Mustfinn och började ta hand om varvet där. Innan dess hade familjen redan tillbringat några somrar vid varvet. Fjalar kom också att designa två egna båtar, Mustvind 35 och Mustvind 42. Fjalar byggde formen, laminerade skrovet och byggde inredningen till Mustvind 35, som tillverkades i fyra exemplar och seglar utomordentligt än idag. Jungfruseglatsen skedde år 1983 då Fjalar fyllde 50 år.

Idag seglar inte Fjalar längre och år 2003 sålde han varvet. Men en annan kär hobby har också följt Fjalar under årens gång. Han blev en duktig bowlare och fortsatte sin hobby fram tills att coronan stängde bowlinghallarna. Med familjens nuvarande fyra generationer som deltagare har man fram till år 2020 haft familjemästerskap – och alla gånger med Fjalar som segrare!

Firar med familjen

Sin födelsedag på måndagen kommer Fjalar att fira med nära och kära och eventuellt blir det en riktig familjemiddag. Fjalar trivs i köket – precis som sina söner – och har en riktig bravur som han gärna bjuder på. Nämligen sjömansfläsk.

– Det ska vara randigt fläsk som jag bryner i stekpannan med mycket lök och kryddor.
Till sjömansfläsket serverar han mos eller kokt potatis och ärter. Mat för en äkta sjöman!

Fjalar Söderholm
Ålder: fyller 90 år den 6.11
Bor: i Pargas, vintertid i centrum, men tillbringar gärna somrarna i egnahemshuset i Mustfinn
Familj: frun Marlene och sönerna Tom och Jan med familjer
Intressen: sjöliv, båtar, har varit en aktiv roddare och knep en FM-medalj år 1954. Även duktig bowlare.
Har jobbat som: egenföretagare på Mustfinn Båtvarv fram till år 2003. Har tidigare även jobbat på Rettigs tobaksfabrik i Åbo och en kort tid på Wärtsilä.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*