Skål för alla vanliga dagar


Gott nytt år hörni! Skål för det nya året! Lycka och välgång! Champagne, chokladpraliner och en och annan festlig sprakasticka.

Men den här kolumnen är skriven med tanke på alla vanliga dagar. Alla vanliga vardagliga vardagar, som kommer i ett långt pärlband avbrutet bara av någon festlig fest här och där, men som ingen någonsin höjer en mousserande skål för.
Ni vet det där grå pärlbandet, långt som bara ett band av vardagar kan bli.

Inte en julfest, inte ens en liten namnsdag så långt kalendern når.
Man kan sucka djupt med mindre.

Men den här kolumnen är ett försvarstal för alla vardagar, måndag till torsdag, ingen glömd. Ja, kanske inte bara ett försvarstal, utan en riktig hyllning.
Heja alla vardagar!

Fredagen får vara med på ett hörn, om den riktigt kräver det, men annars är fredagen för många början på veckoslutet och det är lite festligt redan i sig. Så fredag, du får ge dig.

Måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar behöver de här vänliga orden så mycket mer. För det är ju så att vardagarna egentligen är det bästa, eller åtminstone det vanligaste, vi har.
Jag hör protesterna, visst hör jag dem.

Vi vill ha fest, vi vill klä upp oss och äta god mat. Vi vill umgås med vänner och släktingar, fira, dansa och vara glada.
Naturligtvis.

Men som redan Alfons Åbergs farmor sa, på ett ungefär: Det är viktigt att ha lite tråkigt också, för att uppskatta allt det där roliga.
Och den som hinner fundera på att någon borde dammsuga – igen, tömma diskmaskinen eller tvätta kläder har det väldigt bra – eftersom det betyder att hen inte har större bekymmer som kräver någon uppmärksamhet, tid och energi just då.

Vi borde vara som allra lyckligast och tacksammast då vardagen är som gråast och känns just precis som en riktigt ordentlig vardag. För då är allt bra!
Då går tillvaron sin lagom lunk, med lite slitna jeans och en tröja som man tycker om.

Finskor klämmer på tårna och det finns inte någon som inte skulle ha frusit iklädd tunna, men ack så festliga skimrande svarta strumpbyxor.
Vardagen är en underskattad resurs, eftersom den inte kräver något extra av oss.

Vi kan spara våra krafter till viktigare saker, för dagar då något krånglar, tvättmaskinen slutar fungera eller det finns orsak till verklig oro.
Vardagen är tråkig, säger någon.

Men det är det som är vardagens hela poäng: att vara tråkig, att vara förutsägbar, att vara grå.
Då uppskattar vi när det sprakar i granna färger ibland.
Och framför allt kan vi glädjas åt att vi inte behöver ägna kraft och energi åt att tänka på verkliga problem.

Så heja alla vardagar! Ni är bäst!

Carina Holm

Redaktör, Pargas Kungörelser

carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*