Skärgårdens Kombi bjuder in till kaffeträffar

kvinna med långt hår vid ett träd
Luisa Blumenthal är koordinator för projektet. Foto: Carina Holm

Åbo Arbis, Skärgårdens Kombi och Kimitoöns vuxeninstitut samarbetar för att motverka ensamhet i projektet ”Från ensamhet till mångsamhet”.

I Åbo finns det många som bor ensamma, både studerande och äldre, medan man på landsbygden eller i skärgården kan känna sig ensam på sin ö eller i sin by.

Därför bjuder instituten in till kaffeträffar, för att den som inte tidigare har gått någon Arbiskurs ska kunna bekanta sig med verksamheten.

Projektkoordinatorn Luisa Blumenthal säger att träffarna är kravlösa.

– Man binder sig inte till någonting utan kan komma och ställa frågor, dricka en kopp kaffe och bekanta sig med vad som händer på till exempel Kombi. Kanske vi tillsammans kan hitta någon intressant kurs.

Sociala biten är viktig

Hon säger att den sociala biten är väldigt viktig på kurserna.

– Vuxeninstituten har kurser för alla nivåer och blandade grupper. Det fina med dem är att atmosfären är varm och välkomnande.

Den som inte tidigare har gått på institutens kurser kan anhålla om en gratiskurs som projektet betalar. Det samma gäller om det är mer än femton år sedan man gick en Arbis- eller Kombikurs.

Senare i höst ordnas också engångskurser, som kallas ”Pröva på” inför vårterminen.

Möjlighet att pröva på

Tanken är att sänka tröskeln att delta i något nytt.

Instituten deltar också i den riksomfattande Lähde-dagen. Den tionde varje månad ska man enkelt försöka uppmärksamma och glädja en ensam människa på lämpligt sätt.

Instituten gör också en enkätundersökning för att få ledtrådar till hur man kan nå ofrivilligt ensamma på sikt.

Vem som helst kan svara på enkäten som handlar om vad man önskar av instituten och om man har synpunkter på vilka kurser det finns.

Enkäten finns på: https://tinyurl.com/mangsamhet

Höstens kaffeträffar i Pargas

Kombi:
Ti 12.10 Gluggen Korpo kl. 11–14
Ons 3.11 Kommunalstugan Nagu kl. 11–14
To 2.12 Kombila Pargas kl. 13–16

Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*