Skärgårdens kyrkor i etern i morgon

Inspelning. Jenni Kuuliala och Risto Nordell i Pargas kyrka. Foto: Mikael Heinrichs

Onsdagen den 27 november inleds programserien ”Risto ja Jenni pyhimysten jäljillä” på finskspråkiga Yle Radio 1. Serien är en fortsättning på som sändes första gången i augusti i fjol. Den gången besökte redaktören Risto Nordell samt helgonforskaren Jenni Kuuliala fyra kyrkor i södra Finland.

Den färska serien i fyra delar sänds i adventstider och i det första avsnittet besöker duon S:ta Katarina kyrka i Åbo samt gråstenskyrkorna i Pargas, Nagu och Korpo.

Inspelningar i oktober

PK träffade programmakarna då de spelade in i Pargas kyrka i slutet av oktober.

– Det här är som sagt en fortsättning på den första serien. Denna gång fokuserar vi på medeltida gråstenskyrkor som är en väsentlig del av regionens kulturarv, berättar Nordell.

– Här i Pargas kyrka finns en massa intressanta och spännande detaljer, såsom vapenhusets medeltida vigvattenskål. Finlands äldsta bevarade kyrkliga träskulptur, Korpomadonnan, tillhör Korpo kyrka men den ursprungliga skulpturen finns i Nationalmuseet, berättar Kuuliala.

Många skatter

I Nagu kyrka finns däremot Finlands äldsta bevarade orgel från 1600-talet. Också miniorgeln finns i Nationalmuseets samlingar.

– Vi har också försökt få med lokala musiker i varje avsnitt som gäster. Tanken har varit att ha både kyrkliga och mera jordnära musikinslag i programmen, berättar Nordell.
I avsnittet som handlar om kyrkorna i Pargas deltar nuvarande kantorn i Lundo församling, Tomi Satomaa, samt ljusdesignern Vespa Laine med sin växtorkester.

Programmen är en timme långa och sänds fyra onsdagar i rad klockan 11 med start den 27.11. Reprisen står i tur på söndag klockan 14. Programmet kan också höras via Yle Arenan.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*