Skärgårdsstallet stannar inte upp under sommaren

I sadeln. Ridläraren Paula Lankinen på hästen Fani. Foto: Privat

Barndomsdrömmen blev sann för ungefär ett år sedan för Pia Kulla, som redan i en tidig ålder hade pratat om att starta en ridskola. När Paula Lankinen för 14 år sedan började hyra hennes häst ett par dagar i veckan visade det sig småningom att de båda två hade samma dröm.

– Innan vi fattade beslutet hade vi i flera års tid talat om att om vi någon gång skulle ha ett eget stall, så skulle det fungera på det här viset, säger Lankinen.

Familjeföretag för alla

Skärgårdsstallet i Ersby är ett regelrätt familjeföretag där Pia Kulla och Björn Holmberg och barnen alla är engagerade medan Paula Lankinen håller en del av ridlektionerna. Stallet har i dagsläget 16 hästar, varav största delen är involverade i ridskoleverksamheten. Några av hästarna är inackorderade.

Holmberg har en bakgrund inom jordbruket och höodling för hästar, vilket gjorde övergången till den nya branschen både enklare och mer naturlig.

– Vi ville inte ha ett stall dit man enbart kommer för sin ridlektion och inget mer, utan målsättningen har hela tiden varit att skapa en gemenskap och stärka den, att lära barn att hantera och kommunicera med hästar och ponnyn, säger Kulla.

Tanken var att skapa ett stall och en gemenskap, där dörrarna är öppna och dit man kan komma till exempel efter skolan.

– Hellre får dom vara här än hänga någonstans på malmen är min tanke i alla fall, säger Björn Holmberg.

– Här lär barnen och ungdomarna sig att ta ansvar, följa rutiner och ta hänsyn till både hästarna och varandra så att alla trivs och mår bra.

Efterfrågan finns

Den ursprungliga tanken var att enbart ha en ponnyskola, men redan i ett tidigt skede sade Pia Kullas magkänsla att det finns en efterfrågan på fler ridskolor på orten.

– Den magkänslan visade sig vara befogad, då vi nu har omkring 40–50 elever utan att egentligen desto mer ha marknadsfört vår verksamhet. Till vår stora glädje har vi också fått ryttare från både S:t Karins och Åbo med i verksamheten, säger Kulla.

Båda ridlärarna är tvåspråkiga och undervisningen ges efter behov antingen på finska, svenska eller engelska.

Många av de mer långväga ridskoleeleverna kommer till Skärgårdsstallet med buss på egen hand och föräldrarna hämtar dem senare efter jobbet.

Lägerfylld sommar

Skärgårdsstallets ridskoleverksamhet tar inte paus över sommaren, utan man satsar istället på flera olika läger både som övernattningsläger och dagsläger samt ponnyklubbar för 5–7-åringar. Ett av lägren är dessutom ett barn- och förälderläger.

Ponnyn Helmer på väg på ridtur. Foto: Privat

Lägren ordnas i huvudsak i juni och juli. Mera information om lägren hittas på stallets facebooksida.

Man planerar också särskilda veckoslutsridläger för vuxna. Tanken är att erbjuda hästintresserade föräldrar en möjlighet att ta en paus från den hektiska vardagen och viga ett helt veckoslut till sin kära hobby.

– Vår huvudsakliga målgrupp var till en början barn i åldern 5–10 år, men vi märkte att efterfrågan finns i alla åldersgrupper och vuxenryttarna som kanske ridit i sin ungdom men haft en längre paus efter det har blivit en betydande kundgrupp, säger Pia Kulla.

– Det finns inte så många ridskolor i trakten som erbjuder verksamhet för nybörjare i åldersgruppen 5–7 år och att börja rida som 8–10-åring är redan rätt så sent, säger Paula Lankinen.

Ettårsjippo i maj

Stallet firar ettårsjippo lördagen den 4 maj med bland annat maskerad, käpphästtävlingar och annat roligt.

Stallet ordnar också gärna dagar för välbefinnande på arbetsplatsen för företag och det går också att fråga om program för olika evenemang såsom födelsedagar och möhippor.

– Vi kommer också att vara på plats under SkäriOpen den 25 maj, då man kan komma och bekanta sig med oss på Malmen, berättar Kulla.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

  • I artikeln i tidningens pappersversion den 21.3 hade Paula Lankinen fått fel efternamn.