Skärgårdsträffen löps i Sunnanberg på långfredag

Skärgårdsträffen 2014 arrangerades i Våno och var samtidigt ett led i Pargas IF:s 100-årsjubileum. Arkivfoto/PIF

I fjol hamnade Pargas IF inhibera den traditionella tävlingen, men i år blir den av med drygt 750 deltagare.

Orienteringssektionens ordförande Max Laurén är nöjd dagarna innan den nittonde Skärgårdsträffen ska gå av stapeln i terrängen i Sunnanberg – med den för tillfället tomma skolan som tävlingscenter.

– Vi har fått flera anmälningar än i fjol då vi tyvärr fick lov att inhibera tävlingen på grund av snöläget, men i år har vi inga sådana bekymmer. Vädret har varit tjänligt för vår del och vi är väldigt tacksamma att vi fått fortsatt förtroende både av deltagarna och av markägarna trots fjolåret, säger Laurén.

Tävlingskonceptet och banan är rätt långt den samma som man hade planerat att använda sig av redan i fjol. Också samma talkogäng som förra året var med och planerade tävlingen har man lyckats engagera igen.

– Banorna är medeldistansbanor som inte är så enormt krävande, vilket också beror på terrängen. Den räcker helt enkelt inte till för en längre bana – och då stortävlingen Finn Spring ordnas i Sagu på lördag och söndag är det egentligen bara en bra sak. Vi har fått många deltagare som kommer att delta i Sagu och som valt Skärgårdsträffen som ett slags uppvärmning. Vi har lyckats hitta en perfekt nisch i tävlingsprogrammet, konstaterar Laurén.

Då Pargas IF är arrangör får endast föreningens juniorer upp till 16 år delta i den egna tävlingen, men på lördag och söndag är Piffens orienterare i full fart i Sagu.

– Hela eliten är på plats på lördag och söndag, det handlar ändå om en av vårens viktigaste individuella tävlingar innan det blir Tiomila-dags följande veckoslut, säger Laurén.

Första starten i Sunnanbergterrängen sker klockan 11 på långfredag.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi