Skäri Open öppnar sommarsäsongen

Arrangörer. Skäri Open arrangeras av företagarföreningen, staden, Axxell, Åbolands hantverk med flera. Här Wilhelm Lindgren, Erika Silventoinen, Susané Rosenqvist, Tomas Eklund och Samina Sundström. Foto: Anja Kuusisto.
Arrangörer. Skäri Open arrangeras av företagarföreningen, staden, Axxell, Åbolands hantverk med flera. Här Wilhelm Lindgren, Erika Silventoinen, Susané Rosenqvist, Tomas Eklund och Samina Sundström. Foto: Anja Kuusisto.
Företag, föreningar och hantverkare från Iniö till Pargas tänker i Skäri Open visa vilket brett utbud av varor och tjänster det finns i Pargas stad.
Första gången Skäri Open ordnas hålls det i Pargas, men evenemanget ska senare rotera till andra delar av staden, så att värdskapet kanske följande gång är i Korpo eller Iniö, till exempel.
– Idén föddes i Houtskär senaste sensommar, när Matglädje ordnades där, berättar Susané Rosenqvist. Då var det flera företag från Pargas som kom till Houtskär för att visa upp sig och vi började diskutera att många kanske inte vet vilket brett utbud det finns på orten.
Rosenqvist som är aktiv i företagarföreningen är noga med att påpeka att evenemanget Skäri Open samlar företag, föreningar, mat- och andra hantverkare från hela Pargas stad.
– Därför säger jag att det gäller alla från Iniö till Pargas, jag ser då framför mig hur linjen går från Iniö via Houtskär, Korpo och Nagu till Pargas.
Företag finns det minsann. Enligt näringslivschef Tomas Eklund finns det 1 200 företag i stadens register och föreningarna kan också räknas i hundratal. Potentialen är alltså stor och intresset för att skapa nya kontakter finns också.
– Sommargästerna är en målgrupp, men det finns säkert också många fast bosatta som inte känner till vad allt här finns.
Skäri Open ordnas lördagen den 14 maj och pågår mellan klockan 10 och 16. Evenemanget brer ut sig längs med det nya promenadstråket från gästhamnen upp mot Köpmansgatan, ända till och med gågatan.
Det blir något av marknadsstämning med försäljningsstånd men också många andra programpunkter.
– Jättebingo på ett lastbilsflak, ponnyridning, spelmän som uppträder, fågelholksbygge där man får delta är exempel på sådant som vi redan har avtalat om, säger Rosenqvist, men programmet växer ännu.
För marknadsföringen och informationsspridningen har Axxells turismlinje vidtalats.
– Sex studerande i årskurs ett i Axxell ska delta som informatörer under själva evenemanget, berättar deras lärare Erika Silventoinen, och nu inför ska de bland annat upprätta en Facebook-evenemangssida där man kan uppdatera allt program vart efter.
– Det blir roligt att delta i planeringen och pr-jobbet kring ett riktigt evenemang, tycker Samina Sundström och Wilhelm Lindgren.
En av andra årets turismstuderande har redan tidigare deltagit i planeringen och gjort den logo som Skäri Open ska använda.
Ungefär en månad efter Skäri Open är det dags för Pargasdagarna, men varken Rosenqvist eller Eklund tror att evenemangen tar ut varandra.
– Det blir varken tivoli eller lakritsförsäljare på Skäri Open, utan prägeln är mer skärgård, hantverk, mat, plus förenings- och företagspresentationer. Om det så gäller brunnstömning, inredning eller plåttaksmålning, alla är välkomna med, säger Rosenqvist.
– Pargasdagarna ska förstås fortsätta och ha sin egen prägel, intygar Eklund.
Alla företag vars e-postadresser finns i stadens register har fått en inbjudan till evenemanget, har ens företag inte fått en sådan är det skäl att leverera aktuella uppgifter till staden.
Den som vill veta mer om Skäri Open kan kontakta Rosenqvist (040 506 9398) eller ställa frågor via adressen skariopen@gmail.com.
Anja Kuusisto
050 400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi