Skärihub erbjuder skärgårdens småföretagare och distansarbetare arbetsutrymmen

Irina Katajisto-Korhonen, John Forsman och Annemo Palmroos-Broos välkomnar alla småföretagare och distansarbetande Nagubor och deltidsboende till Skärihubarna i Pargas, Nagu och Korpo. Bild: Tuuli Meriläinen.

Pilotprojektet Skärihub erbjuder småföretagare och distansarbetare fina arbetsutrymmen. I måndags öppnades huben i Pargas, på tisdagen i Nagu och på onsdagen var det öppningsdags i Korpo. Skärihub är ett samarbetsprojekt mellan Pargas stad och Åbo yrkeshögskola och det pågår från mars till slutet av maj.

– Här i områdeskontoret i Nagu finns två separata arbetsutrymmen med sammanlagt tre arbetsplatser, och vi ordnar också så att det finns snabbt internet till förfogande. Ett av rummen har två platser, och det andra har bara en plats så man kan stänga dörren om sig om man vill jobba helt ostörd, berättar Annemo Palmroos-Broos som är en av nyckelpersonerna i projektet.

Kafferum med gratis kaffe

Skärihubens användare får också bland annat använda ett kafferum med gratis kaffe och köksutrustning och två mötesrum. Här kan man också använda printer och skanner gratis. Det enda man måste ta med sig är en bärbar dator. Utrymmena kan användas vardagar mellan klockan 6 och 22 och nyckelbricka för ytterdörren får man av Palmroos-Broos.

– På områdeskontoret kan man också socialisera med andra distansjobbare och områdeskontorets anställda från till exempel turismavdelningen och ekonomiavdelningen, säger hon.

Projektet finansieras med EU-pengar

Initiativet till Skärihub togs av Åbo Yrkeshögskola och Pargas stad nappade genast på. Enligt företagsutvecklare John Forsman har man inom staden fått feedback av företagare att hubar för distansarbete behövs. Projektet finansieras med EU-pengar via EST-nätverket och fick en rivstart eftersom pengarna beviljades i slutet av förra året.

– Det finns ju också andra kommuner som har hubar av samma typ, men det som är speciellt med våra Skärihubar att de finns i skärgården där skogen och havet är nära, säger Forsman.

Kan droppa in enligt behov

I Pargas har man tagit i bruk ett system där man kan boka en arbetsplats för 1 till 3 timmar för att försäkra sig om en plats, men i Nagu och Korpo kan man ännu droppa in enligt behov, åtminstone så länge det verkar finnas plats. I bakgrunden hörs inspelat fågelkvitter och det hänger ihop med temaveckorna som Åbo yrkeshögskola arrangerar på alla de olika hubarna och i Nagu är temat ”naturen som källa till välbefinnande”.

– Det är viktigt att återhämta sig från arbetet redan under arbetsdagen och i hubarna finns tips om hur man kan öka på det egna välbefinnandet under arbetet, berättar Irina Katajisto-Korhonen som är lektor i ergoterapi vid Åbo yrkeshögskola.

I slutet av maj ska staden och Åbo yrkeshögskola utvärdera projektet.

– Vi kan inte säga när och hur projektet fortsätter men på lång sikt är Skärihubar något som staden vill erbjuda. Nu är det viktigt att få hit så många användare som möjligt så att vi kan få feedback, säger Forsman

Intresserad av Skärihubarna i Pargas och Nagu? Kontakta annemo.palmroos-broos@pargas.fi. I Korpo kan man kontakta tarja.sirkia@pargas.fi.

Tuuli Meriläinen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*