Skrivblockering

timoPsykologen Edmund Berger definierade rädslan för ett tomt papper redan på 1940-talet genom att ge det namnet writer’s block (skrivblockering). Det handlar om ett tillfälligt eller permanent tillstånd där kreativitet, produktivitet och motivation på mystiskt sätt försvinner och sen man inte kan skriva.

Världen vi lever i är full av händelser, saker och andra möjliga inspirationskällor att skriva om, men trots det stöter man ibland på en situation där man bara har ett tomt papper framför sig, eller nuförtiden, kanske snarare, en tom datorskärm och ett öppet Word-program. Var hämtar du inspirationen, ämnet att skriva om när det är din tur att skriva en kolumn?

I månader har du redan vetat när det är din tur att skriva, och du kanske har tänkt på ett lämpligt ämne i ditt sinne med jämna mellanrum och ibland tror du att du redan har hittat det, men när du inte har skrivit ner det, och din tur att skriva kommer, står du inför det faktum att du har den tomma skärmen framför dig och ämnet saknas. Vad ska man göra? Ber du om hjälp av en familjemedlem, en vän eller en främling på gatan?

I sin artikel för akkakustannus.com i november 2020 gav Anne Lukkarila tre olika övningar när tanken står still:
1. Gör en plan för dig själv – sätt in skrivtiden i din kalender! Avsätt 1,5 timme för att skriva 3 sidor
2. Sätt dig ner för att skriva: skriv om vilket föremål som helst framför dig i 25 minuter
3. Gå till kökets kryddskåp. Ta lite kryddor, sitt, blunda och lukta. Skriv!

I praktiken implementerar jag just nu punkt två, för framför mig står en dator där jag just nu skriver text på en tom sida när jag inte kan komma på vad jag ska skriva om. Ett dilemma alltså.

Mer om de ämnen du kan skriva om, för det finns många av dem. Kriget i Ukraina är naturligtvis ett ämne, men att skriva om det skulle vara en upprepning, eftersom det redan har skrivits så mycket om det, liksom om coronaepidemin och de kommande vaccinationerna med fjärde dosen. Visst finns det alltid något att skriva om kultur och musik – eller finns det? Naturligtvis får du inte glömma mitt favoritämne, sport, och så klart kung fotbollen , för just nu spelas EM för damer i England. Det lokala Pargas IF:s prestationer i fotbollsettan skulle kunna ge ett uppslag. Ett intressant ämne kan vara rykten, hur de uppstår och hur pålitliga de vanligtvis är. Naturligtvis skulle vår hemstad Pargas som en riktig sommarstad också kunna vara ett bra ämne för en krönika, men å andra sidan, hur många från andra orter läser PK? För egentligen är ju en text om Pargas riktad till dem – eller är det?

Och nu när jag har funderat på vad jag ska skriva om och har skrivit ner dessa tankar i Word så märker jag att texten redan har dykt upp på pappret och längden är den som en kolumn ska ha, så då det är dags att avsluta.

Ha en fortsatt bra sommar

Timo Järvenpää
PK-redaktör som lider av skrivblockering.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*