Smedjan på Gamla Malmen vaknar till liv igen

Den lokala yrkessmeden Johan Sjöholm tar över smidesverksamheten på Klockarståget på Gamla Malmen i Pargas. Bild: Malin Johansson.

Under sensommaren planerar den lokala yrkessmeden Johan Sjöholm att öppna dörrarna till smedjan på Gamla Malmen i Pargas.  Då kommer det att finnas till salu allt från inrednings – till trädgårdsprodukter i järn och även träarbeten. Den som är intresserad av hur en smed jobbar får också gärna titta in i smedjan på Klockarståget 5.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna och det här kändes genast rätt från början, säger Sjöholm som nyligen har blivit klar med sin smidesutbildning.

Från vaktmaskinmästare till smed

Sjöholm har från tidigare en utbildning som vaktmaskinmästare, men ville pröva på något nytt. En arbetskompis övertalade honom att söka in till smidesutbildningen och på den vägen är det. Sjöholm tar över efter den tidigare smeden Mikko Flemming och hyr smedjan av Invånarföreningen Gamla Malmen i Pargas. Pargas stad äger fastigheten.

Den kommande månaden kommer Sjöholm och hans fru Maija att ägna åt att städa upp i smedjan och redan nästa vecka träffar man stadens företagsrådgivare för att komma igång med den planerade verksamheten.

– Här finns en hel del att göra ännu innan vi kan öppna, säger Sjöholm.

Träarbeten gillar Sjöholm också

Inne smedjan finns en stor kolässja, ett smidesstäd, olika filar, en stor pelarborrmaskin och många olika slag av handverktyg. Sjöholm berättar att det också kommer att vara möjligt att komma med egna önskemål gällande produkterna och han tar gärna emot beställningar. Även träarbete ligger Sjöholm varmt om hjärtat och han berättar att en stor del av fritiden går år till renovering och olika trädgårdsjobb.

– Ibland måste min fru sätta stopp för mina planer då jag blir allt för ivrig, säger Sjöholm med ett leende.

Sjöholm finns på Instagram under namnet nuijasalli, där han publicerar bilder på de produkter som han tillverkar. I planerna finns också att öppna en Facebook-sida.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*