Smörrebrödsbesök på Axxell för att uppmärksamma det nordiska

Danska delikatesser på rad à la Anu Salminen. Foto: Mikael Heinrichs

Pohjola-Norden i Pargas gästade Axxell – och fixade smörrebröd som en del av studerandes kulturkurs.

Pohjola-Norden i Pargas hade som målsättningar inför 2019 att återupprätta kontakterna till skolvärlden – och att fokusera på mat. I tisdags gjorde man just det, då föreningen ordnade en smörrebrödskurs för studerande under ledning av Anu Salminen som tidigare varit bosatt i Danmark.

Språkbad och matlagning

Gruppen på elva studerande hade fått tillreda smörrebröd enligt egen smak efter de nio recept som Salminen presenterade under dagen. Innan man skred till verket berättade Salminen om bakgrunden till den danska specialiteten – och det blev förstås också ett litet språkbad i det danska språket på samma gång.

Frikadellemad

  • Mörkt bröd av fullkornstyp
  • Frikadeller (dansk köttbulle)
  • Rödkålssallad (rödkål, rödlök, olja, äppelvinäger)
  • Ättiksgurka

Sønderjysk spegepølse

  • Mörkt bröd av fullkornstyp
  • Medwurst
  • Remouladesås (av dansk typ)
  • Rostad lök

– Vi hade fått en del medel av förbundet Pohjola-Norden och Axxell nappade på vårt erbjudande. Då vi dessutom hade Anu som resursperson och tidigare verksamhetsledare för distriktet, passade det bra, konstaterar Pohjola-Norden i Pargas ordförande Anita Sjöholm.

Gästabud i Åbo

Nordiska veckans huvudtillställning är det Nordiska gästabudet som ordnas på lördag i restaurangen Suomalainen Pohja i Åbo. Tidigare under dagen uppmärksammas Nordens dag på gågatan i Åbo mellan klockan 12–16 med Fredrik Furu och Niklas Ollila som konferencierer.

Läs ocksåSteget ut i det digitala nästa för Pohjola-Norden i Pargas

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

  • I artikeln i tidningens pappersversion den 21.3 hade Pohjola-Norden i Pargas ordförandes namn blivit fel. Hon heter Anita Sjöholm.