Snart dags för tre Pargaslöpare att känna mjölksyran brinna i benen

Redo för start. (fr.v.) Michaela Lindström, Nina Borgström och Daniela Sundell.

Vid midnatt imorgon går startskottet för trailloppet Kullamannen i Sverige. Tre damer från Pargas ska avverka 100 kilometer och uppleva Kullabygden.

– Vi kollar väderleken varje dag, det ser inte illa ut för tillfället, skrattar Nina Borgström. Men det blir nog kallare hela tiden, men blåsten har inte tilltagit, fortsätter hon.

Loppet startar i Båstad i Skåne

Just nu visar väderprognosen att det ska vara nio plusgrader då startskottet för trailloppet Kullamannen går av stapeln den 4 november klockan 23, svensk tid. På startsträcket står då damerna Michaela Lindström, Daniela Sundell och Nina Borgström. Loppet startar i Båstad i Skåne och går sedan från Båstad rakt söderut via Sinarpsdalen och rullstensåsarna i Grevie till Ängelholm, där det serveras linsgryta. Löparna har då också möjlighet att byta till torra kläder, från den så kallade drop bagen. Vid längre ultralopp kan deltagarna skicka med material ut längs banan till så kallade drop bags.

– Man får lämna stavar i drop bagen, det är ett ganska platt lopp, men stigningen kommer mot slutet, förklarar Michaela, som har två 100 kilometers ultralopp och flera maraton i bagaget.

– Kläderna är nog en stor fråga, men det kan inte bli värre än då vi sprang Lofoten. Då var det motvind och blåste 25 meter i sekunden och dessutom regnade det, berättar Nina om trailloppet trion sprang tillsammans på våren.

Trion sprang mycket tillsammans under pandemiåren

Nina har löptränat sedan unga år, med inspiration från sin pappa som har sprungit många maraton. År 2018 blev hon bekant med Michaela och Daniela via TNT (Team Nordic Trail) och sedan dess har trion sprungit tillsammans och speciellt under pandemiåren gjorde de många långlopp tillsammans. Det längsta loppet som Nina tidigare har sprungit är 66 kilometer i Äkäslompolo. Daniela i sin tur började löpträna efter att barnen hade fötts.

– Jag sprang länge utan att delta i något lopp. Jag hade ingen målsättning. Men sedan kom jag med i TNT år 2018 och fastnade helt för stiglöpningen.

Som längst har Daniela sprungit 57 kilometer.

Vill korsa mållinjen samtidigt

För att överhuvudtaget få starta i loppet krävs att deltagarna, då de löser ut sina nummerlappar, kan uppvisa en väska som innehåller en hel del packning: visselpipa, bandage, näring (minst 500 kalorier), pannlampa, ID, filt, mobiltelefon och extra batteri och mycket mer…Deltagarna måste också ha minst en liter dricka med sig i väskan och Daniela berättar att hon har både vatten och sportdricka. Stundvis kan löparna vara tvungna att springa 20-25 kilometer innan det finns någon vätskestation. Salta nötter, salt, godis, bananer och smörgåsar är också sådant som trion packar ner i sina väskor.

Daniela, Nina och Michaela har som mål att de alla tre samtidigt ska korsa mållinjen i Mölle som ligger på Kullahalvön, även det i Skånelän. Och inom 20 timmar måste de göra det – längre än så får man inte njuta av de branta stupen, smala bergsstigarna och vackra utsiktsplatserna över hav och land.

Det handlar om upplevelselöpning

– Det är en upplevelselöpning, vi är inte med för att vi ska vara först i mål. Det handlar om att utmana sig själv också mentalt, man behöver en hel del pannben, understryker Nina.

Michaela förklarar att de också har pratat om vad som händer ifall någon får det tungt under loppet och krafterna sviker.

– Det gör ju ont. Vi får i tur och ordning dippar och då får man vara tyst en stund.

Trion har tränat tillsammans ungefär vartannat veckoslut och säger att halva loppet handlar om själva löpningen och upplevelsen, medan andra delen handlar om just själva planeringen inför loppet och att man har ett gemensamt mål.

– Jag ger inte upp, jag kommer igenom på ren och skär vilja om jag bestämmer mig för det, säger Michaela och Nina håller med.

– Och jag halkar bara med på något sätt, småler Daniela.

Malin Johansson

1 Kommentar

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*