Snart kallar Gamla Malmen igen

Det brukar vara gott om folk på Gamla Malmen kallar. Foto: Sonja Österholm
Det brukar vara gott om folk på Gamla Malmen kallar. Foto: Sonja Österholm
Lördagen den 9 juli mellan klockan 10 och 14 kryllar Gamla Malmens gränder igen av folk då det är dags för klassikerevenemanget.
Företagare och föreningar på området håller öppet hus, torgförsäljare kommer att finnas på plats och besökarna får njuta av musik och teater.
För tredje året i rad spelas det teater under evenemanget Gamla Malmen kallar. Denna gång får publiken åka på en tidsresa 90 år tillbaka i tiden, dvs. till år 1926. Henrik Grönroos har stått för både manus och regi för årets pjäser ”En kanister eller två” samt ”Så har jag tänkt det, fröken”.
Pjäserna har skrivits enkom för evenemanget och händelserna har utspelat sig på samma plats där de nu uppförs, men åtskilliga år tidigare. Pjäsen ”Så har jag tänkt det, fröken” placerar Aron Stenvall i huvudrollen. Aron Stenvall var vid denna tid en person med många järn i elden i Pargas. Han fungerade som rektor på folkhögskolan i Pjukala, men hade också ett flertal förtroendeuppdrag. I pjäsen drar Stenvall upp riktlinjerna för Finlands svenska kommuners förbund, och de första kommunaldagarna som hölls i Pargas år 1927. Rollerna i pjäserna innehavs av Daniela Franzell, Samuel Karlsson, Magnus Sundman och Henrik Grönroos.
En kanister eller två spelas kl. 10, 11, 11.30 och 12 vid Kyrkkvartersstugan på Klockarståget, mittemot Gamla kommunalstugan. Så har jag tänkt det, fröken spelas kl. 10.30, 11.30 och 12.30 i Ella Janssons gård på Malmgatan 9.
Förutom teaterpjäserna håller flera av Gamla Malmens caféer och stugor öppet. Vid Fredrikasstugan blir det sånguppträdanden av Kerstin Stubb. Ella Janssons stuga, Brinkasstugan, Åbolands hantverk och Garnstallet samt smedjan håller öppet under dagen.
Stiftelsen för Gamla Malmens välgörenhetsauktion arrangeras nedanför Gamla Kommunalstugan med start kl. 13.30.
Intäkterna från auktionen går till projekt som värnar om den kulturhistoriskt värdefulla och unika miljön på Gamla Malmen. De som vill donera föremål till auktionen kan kontakta Andreas von Bergmann per telefon 040-727 2098.
PK