Sofie Eriksson debuterade i dam-EM

Sofie Eriksson. Foto: Gösse Storfors.
Sofie Eriksson. Foto: Gösse Storfors.
Sofie Eriksson från Pargas Pingis har debuterat i damklassen i EM i bordtennis som spelades i Jekaterinburg i Ryssland. Finlands trupp bestod av 4 damer och 4 herrar samt 2 tränare och Finland hade det yngsta laget på både dam- och herrsidan.
– Det var en jättetrevlig upplevelse. Det märktes att de hade satsat mycket, servicen fungerade och alla var vänliga. De som var där på junior-EM 2011 sa att det då hade varit alldeles hemskt, berättar Sofie.

Det är sporrande att spela mot bättre motstånd.

Medelåldern i Finlands damlag var 16 år och där spelade Anna Kirichenko, 18 och Annika Lundström, 15 i lagets alla sex matcher medan Pihla Eriksson, 16 och Sofie Eriksson, 15 spelade tre var.
I gruppspelet gjorde Sofie debut i dam-EM mot Margo Degraef från Belgien. Det blev förlust med 2–3. Mot Greklands Maria Christoforaki föll hon med 0–3.
– Mot belgiskan spelade jag jättebra och det var helt roligt fast det blev förlust till slut. Mot grekiskan hade jag inte nån chans. Det var serve och retur och så var det nästa boll.
Finland förlorade alla tre matcher i gruppspelet men i den första placeringsmatchen mot Azerbajdzjan blev det seger med 3–0 men i den spelade inte Sofie. I den andra matchen mot Schweiz spelade Sofie mot deras högst rankade Rachel Moret, lyckades ta ett set men föll med 1–3.
– Också i den matchen spelade jag ganska bra. Trots förluster är det jättesporrande att spela mot bättre motståndare.
Sofie Eriksson har blivit bofast i landslagssammanhang och det blir en hel del resande och spel mot internationellt motstånd.
– Under tre veckoslut efter EM kommer jag att träna i Sverige och sen åker jag på tävlingar till Ungern, Estland och Portugal.
Hon går nu på nian i Sarlinska högstadiet och funderar på att fortsätta i pingisgymnasium i Sverige nästa år.
– Skolan går bra och eftersom jag verkligen satsar på den har jag också möjlighet att få ledigt för mina pingisresor.
Till ”vardags” spelar Sofie i ParPis division 3 lag och för en tid sen blev hon också skärgårdsmästare i konkurrens med betydligt äldre motstånd.
Gösse Storfors
reporter@aumedia.fi