Sökes: baskettränare för barn och unga

Startar ny verksamhet. Janna Gerkman har tagit initiativet till att köra igång en helt ny idrottsverksamhet i Pargas: organiserad basket. Foto: Mikael Heinrichs
Janna Gerkman ställde en fråga på Facebook om det finns någon form av korgbollsverksamhet för barn och unga i Pargas. Det ena ledde till det andra – och från och med årsskiftet blir det basket för barn och unga en dag i veckan i Malms skola.
– Staden har varit väldigt tillmötesgående och det gick bra att få hyra utrymmen för verksamheten, berättar hon.
Träningarna inleds den 8 januari i Malms skolas gymnastiksal och målgruppen är barn och unga i åldern 9–13 år. Just nu har ett femtontal barn och unga anmält sitt intresse – men det man nu först och främst efterlyser är en tränare för laget.
– Vi söker inte en proffstränare, utan någon som kan lära ut grunderna och hålla i trådarna. Det handlar i nuläget om en timme i veckan och vi kommer inte att spela matcher, utan fokus ligger på att lära sig grunderna, ha roligt tillsammans och att alla ska få spela, säger Gerkman.
Verksamhetsspråket är svenska och både flickor och pojkar spelar tillsammans.
Att starta upp idrottsverksamhet utan att ha en förening i bakgrunden är förstås ett vågat steg, men inget som oroar Gerkman. Om verksamheten börjar löpa kan det mycket väl bli aktuellt med att antingen grunda en egen förening eller gå med som en del i en etablerad förening.
– Vi har till exempel diskuterat saken med Pargas IF som inte har någon korgbollssektion. De stöttar oss och tycker det är bra med nya grenar och det är knappast helt otänkbart att verksamheten kunde bli en del av Piffen i något skede om vi kommer väl igång.
Det är förstås uppsvinget för basketen som gren i Finland med landslaget och Lauri Markkanen som ledstjärnor som gjort att intresset vaknat. Gerkmans egen son är också mycket intresserad.
– Jag tycker det är viktigt att man får testa på olika grenar, säger Gerkman som inte själv har någon basketbakgrund.
– En hjälptränare har vi redan och flera föräldrar har tagit kontakt och sagt att de nog gärna ställer upp. Vi har bokat salen i ett halvt år framåt och får se hur det artar sig.
Hon känner till att flera från Pargas spelar antingen i S:t Karins eller i Åbo. I Pargas är tanken att det – åtminstone till en början – ska handla om en lågtröskelverksamhet
– Överlag tycker jag vi har ett rätt bra utbud olika hobbyn för barn och unga, men nog ryms det här med. Det är verkligen viktigt att barnen har någonting vettigt att göra på sin fritid och lagidrott är ypperligt i det hänseendet. Deltagaravgiften ska inte heller vara ett hinder utan tanken är att enbart täcka hyreskostnaderna och eventuellt att skaffa likadana spelskjortor. Försäkringen ska man se till att ha själv, påminner Gerkman.
Intresserade kan ta kontakt med Janna Gerkman direkt på 044-488 3013 eller via facebookgruppen Korgboll i Pargas. Verksamheten kör igång måndagen den 8.1.2018 och träningspasset är måndagar kl. 17–18 i Malms skola.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi