Sommarlättja

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Efter att ÅU-kollegan Hannes Nyberg bekänt sin förkärlek till Allsång på Skansen är det antagligen fritt fram för mig att också göra det. Samtidigt fick vi förra veckan uppleva en alldeles hemvävd variant av allsång, nämligen den årligen återkommande (åtminstone för tredje gången) allsångsaftonen på Kvarnbacken i Skräbböle med Ralf Eriksson och Kerstin Stubb.
Trots att jag på inget vis påstår att jag kan sjunga, är det något alldeles speciellt med allsångstillställningar. Efter en stund lockas man helt enkelt själv också med att öppna stämbanden (trots att bänkgrannen kanske hellre skulle höra att man inte gjorde det).

Knappast tar någon i teaterpubliken illa upp om man nynnar med ”The Blizzard” mellan varven. Det är nämligen förbenat svårt att låta bli!

Som jag skrev i webbrubriken på texten förra veckan, ”Mera allsång åt folket”, kunde den här typen av tillställningar vara mera frekvent återkommande inslag i Pargassommaren.
I Ekenäs har Café Gamla Stan under många, många år utmärkt sig med trubadurer (och delvis också allsång) i syrenbersån. Här kunde eventuellt något café i Pargas ta efter (tänker här kanske främst på kaffestugan i Sattmark, Solliden camping, gästhamnen eller Fredrikastugan som potentiella ställen). Åtminstone i Sattmark har man i sommar tacknämligt med artister som förgyller sommarlördagarna (t.ex. Jussu Pöyhönen nu på lördag), dessutom oftast med gratis inträde. Solliden hade också Alllan & The Astrounauts på besök nyligen.
Att cityterrassen – som numera fått namnet ”Suntti” – inte ännu fått upp dörrarna efter renoveringen och ägarbytet är förstås synd, eftersom också den terrassen de senaste åren blivit känd som ett av ställena i stan där man kan få sig en dos livemusik under (de alltför få) sommarmånaderna. Musikstilen är förstås åt ett aningen annat håll, men mångfald är enbart en bra sak.
För nostalgikern finns det givetvis också en annan hållplats som bör besökas innan den 17 juli. Då talar jag om Lillholmens teaterpaviljong, där Teaterboulage ännu sju gånger ger pjäsen Doris – Flickan i läderrock. Också här kommer vi en bit ifrån konceptet ”allsång”, men knappast tar någon i teaterpubliken illa upp om man nynnar med ”The Blizzard” mellan varven. Det är nämligen förbenat svårt att låta bli!
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi