Somrigt konfirmationsläger med glada deltagare – ”det lönar sig att delta i konfirmationsläger”

Konfirmationsläger. Bakre raden från vänster: Nea Andersson, Olli-Pekka Simonen, Leonora Hakalax. Främre raden (f.v.): Nisse Kiviluoma, Amanda Rousuvaara, Beata Isotalo. Bild: Linn Turkki

Lägerdeltagarna och ledarna har haft det väldigt roligt på lägret och de har lärt sig mycket nytt.

På Koupos lägerområde har det under den senaste veckan hållits ett konfirmationsläger med 27 deltagare och 7 ledare. Det är frågan om sommarens första finskspråkiga läger och deltagarna har tyckt att lägret varit mycket roligt.

Amanda Rousuvaara, Beata Isotalo och Nisse Kiviluoma berättar att de brukar börja morgonen med lektioner och på kvällarna har ledarna ordnat program eller så har man haft fritid. På lektionerna har de lärt sig om skapande och budorden. Fritiden har de spenderat med att simma och bada bastu.

Enligt Rousuvaara, Isotalo och Kiviluoma har det roligaste på lägret varit kvällsprogrammen. Ledarna har ordnat en tävling varje kväll. I dagens tävling skulle grupperna hålla upp en vattenhink med fötterna medan de låg på marken, och försöka snurra det ett varv. Om de lyckades, fick de hälla det kalla vattnet över sina ledare. Gruppen som var på tur då PK kom på besök lyckades vända hinken med gott samarbete och fick sedan hälla vatten över två ledare.

Då gruppen vänt vattenämbaret fick de hälla vatten över sina ledare. Bild: Linn Turkki

Ledarna Leonora Hakalax och Nea Andersson har också tyckt om lägret. Hakalax har varit lägerledare förut och för Andersson är det första gången hon är med. Båda vill fortsätta vara lägerledare på framtida läger. De berättar att de vill bli ledare för att de ville ha med unga att göra och lägret har en bra, kompakt grupp.

– Och alla kompisar är med på lägret, säger Andersson.

För Ruosuvaara, Isotalo och Kiviluoma var det också viktigt att vännerna är med på lägret. Det är en av orsakerna till att de kom på lägret, men de ville också få uppleva ett konfirmationsläger. Alla tre vill fortsätta på hösten i lägerledarutbildningen.

– Om man är lite fundersam på om man borde delta i konfirmationsläger, lönar det sig att fara, säger Isotalo.

Ungdomsarbetsledaren Olli-Pekka Simonen, som är ansvarig för konfirmationslägret, berättar att skriftskolan är ett ställe för unga att växa och där de får lära sig att de duger så som de är. Han berättar också att många unga fortsätter i lägerledarutbildningen på hösten, så att de får en annan synvinkel på lägerupplevelsen.

Linn Turkki

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*