Spännande tider

Mikael Heinrichs.
Som en och annan observant läsare kanske har märkt, såg förra veckans tidning aningen annorlunda ut än den gjort tidigare. Det finns en rätt logisk förklaring till det, nämligen det faktum att det har skett en del förändringar ”i kulisserna”.
Tidningen görs faktiskt allt mer lokalt i och med att redaktörerna som skriver texterna i princip själva står för en grundläggande ombrytning av sidorna. Jobbet i Åbo varje onsdag ska minska i och med det här arrangemanget som samtidigt ger en hel del mera ansvar åt den enskilda skribenten.
Det betyder på samma gång att texter som kommer från läsarhåll och annonser måste komma in tidigare än förr, eftersom det inte längre finns samma flexibilitet att tillgå. Vi lägger helt enkelt pusslet tidigare än vi är vana vid att göra. Och alla bitar ska mer eller mindre passa ihop av sig själva.
Vissa små kosmetiska ändringar beror i sin tur på att programmen bakom själva processen har bytts ut mot en modernare version. Därav har vissa sidhuvuden, typsnitt och stilar ändrats. Flera moment än förr går nu per automatik vidare, saker som tidigare krävt en hel del pusslande.

Att PK knappast utkommer som papperstidning längre om 100 år tror jag däremot att är en lågoddsare.

En tredje detalj som ni knappast kunde undgå var de gamla tidningssidorna som vi valde att plocka in förra veckan.
Då vi nu går in i jubileumsåret för 100 år av Finlands självständighet, kan man inte låta bli att blicka bakåt. Hur trist och tråkigt det än må låta, finns det ingen nutid utan vår historia.
Vi kommer därför att uppmärksamma 100-årsjubileet i Pargas Kungörelser genom att blicka både bakåt och framåt. I våra storspridningsnummer (åtta stycken under året, de som ska delas ut till alla hushåll och innehåller stadens infobilaga) kommer vi att publicera valda delar ur de ”dagsaktuella” tidningarna från exakt 100 år tillbaka i tiden.
Att blicka framåt, låt oss säga 100 år, är däremot ingen enkel sak. Inte minst med tanke på att vi inte ens vet vad morgondagen för med sig, allra minst i den här branschen. Att PK knappast utkommer som papperstidning längre om 100 år tror jag däremot att är en lågoddsare.
Men de lokala angelägenheterna försvinner ingenstans och någon form av bevakning kommer med all sannolikhet att behövas också då. Knappast hade K.J. Wiss heller facit på hand då han startade tidningen för 105 år sedan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi