Staden ordnar vresrostalko — nu ska den invasiva arten bort!

gatuskylt med grönsaknde ljudvall i bakgrunden
Talkodags för att få bort vresrosen. Foto: Carina Holm

Enligt lagen är det inte längre tillåtet att ha vresros på sin gård eller mark från och med den 1 juni 2022. Det gäller såväl privata fastighetsägare som exempelvis städer.

Därför ordnar Pargas stad vresrostalko för att gräva upp rotbitar på tisdag och onsdag den 14–15 september vid bullervallen i korsningen mellan Bärplockarvägen och Kalkvägen.

På tisdag är det talko klockan 12–16 och på onsdag klockan 16–20.

Egen stickspade får gärna tas med

Grönserviceplanerare Daniel Falck från Pargas stad uppmanar den som kommer på talko att klä sig i arbetskläder och om möjligt ta egen stickspade med.

– Det här är ett sätt för staden att samarbeta med stadsborna. Alla kan påverka sin närmiljö och delta i arbetet med att utrota den här invasiva arten, säger han.

Efter att rot- och stubbitarna har grävts upp, klipper man gräsmattan där rosen har vuxit.

– Det är en metod som man kan använda också på sin egen gård. Växten dör då den inte får näring.

Tips av trädgårdsmästare

Han påminner om att också privata markägare är skyldiga att ta bort vresrosor från sin mark, även om man inte skulle ha planterat dem själv. Med på talkot finns också stadens trädgårdsmästare som kan ge tips om hur man en gång för alla blir av med den besvärliga växten.

– Vresros finns till exempel vid stranden i Snäckviken och vid Sundet. Vi har under sommaren också kartlagt var det finns vresros i skärgårdsdelarna. På en del ställen ser man den från vägen när man kör förbi, också inne på folks gårdar. Börjar man titta efter den ser man den här och där.

Han har också sett den på ställen där ingen har planterat den, utan dit den har spritt sig med hjälp av till exempel fåglar.

Kan spridas med fåglar

– Det är just det som är problemet med vresros. Den sprids med fåglar som äter dess nypon. Nyponen flyter också vilket gör att den kan sprida sig hur långt som helst.

Enligt Falck är vresrosen mycket svår att utrota från steniga stränder eller från öar i skärgården.

– Problemet med den är att den tar över och täcker marken så tätt att det inte finns plats för något annat att växa på samma ställe. En del växtsjukdomar sprids också med invasiva arter.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*