Stalljippo bjuder in alla hästvänner

Ponnyledning. Linn Turkki och Jasmin Enkvist deltog i Skäri Open med ponnyerna Beris och Eetu. Nu hoppas de på bättre väder under lördagen. Foto: Anja Kuusisto.
Ponnyledning. Linn Turkki och Jasmin Enkvist deltog i Skäri Open med ponnyerna Beris och Eetu. Nu hoppas de på bättre väder under lördagen. Foto: Anja Kuusisto.
Uppvisningar, ponnyledning, lotteri och möjlighet att klappa om hästar – det här är programmet då Pargas ridstall kallar till vårjippo på lördag. Vårjippot är en chans att bekanta sig med vad verksamheten i Pargas ridstall går ut på.
Av tradition har Pargas ridstall ordnat sitt vårjippo ungefär då ridlektionerna tar slut för våren, och lektionerna i stallet följer skolornas terminer.
Pargas ridstall (som vissa fortfarande kallar 4H även om det är decennier sedan 4H hade något med verksamheten att skaffa) har i år förlagt jippot en vecka innan skolavslutningarna, till lördagen den 28 maj.
I år börjar programmet fartfyllt. Ett par av stallets ryttare kommer att visa hoppning med sina egna hästar, sen blir det också en kadrilj med de hästar som normalt går i timundervisning.
Ponnyledning brukar stallet ordna den första söndagen i månaden. Maj månads ponnyledning är dock flyttad, så den hålls nu i samband med vårjippot och det betyder att man mot en slant får ta sig en rundtur i manegen. Vanligen ordnas ponnyledning med en liten ponny då de flesta som vill prova på är små barn, men nu erbjuds chansen både för barn och för vuxna.
Ridintresset i Pargas är stort och det tycks fortfarande växa. Många stall finns på orten och även ett par andra som har manege. Manegen i Pargas ridstall i Bläsnäs är dock lite större och används därför flitigt året om också av många andra ryttare än de som har sin häst i Bläsnäs.
I ridstallet finns för tillfället åtta hästar i privat ägo och lika många timhästar, det vill säga dem som föreningen äger och som används i timundervisning.
Vårjippot har inget inträde. Det börjar klockan 11 på lördag, den 28 maj.
PK