Statens och kommunens gemensamma ansvar

Samtidigt som de nya välfärdsområdena har tagit över bland annat sjuk- och hälsovården, ökar kommunernas ansvar för att bygga upp invånarnas välbefinnande. Detta genom att erbjuda tjänster inom idrott och kultur vilket bidrar till välmående på ett förebyggande sätt – som i sin tur minskar belastningen inom sjukvården. Cirkeln är sluten. Det är av denna orsak staten i större utsträckning borde delfinansiera projekt som kommuner investerar i. Pargas stad bör fortsätta satsa på sina invånares välmående. Efter hälsovårdsreformen är detta en av stadens viktigaste uppgifter – att främja hälsa och välmående för invånare i alla åldrar.

En annan mycket viktig uppgift är undervisning och utbildning. Pargas är en riktig skolstad med fina skolor i alla kommundelar. Pargas är också en idrottsstad och har därför valt att profilera sig på just idrott i gymnasieutbildningen genom PIF-akademin sedan 2018. Tanken har varit att både de svenska och finska gymnasieeleverna skall kunna gå gymnasiet på hemorten och samtidigt fortsätta utöva sin idrott på elitnivå. I den andan kunde nästa stora investering i stadens regi vara ”Nya Pajbacka”, en logisk följd av att utveckla hela området kring det nya ”kreativa lärcentret”.Fotbollen är en av de viktiga idrottsgrenarna i staden och många är de barn som redan från tre års ålder deltagit i knattefotbollen på orten och gått vidare till fina fotbollsspelare. En satsning på ”Nya Pajbacka” skulle befrämja både satsningen på idrotten i gymnasieprofileringen och samtidigt invånarnas välmående.

Vi vet att dagens Pajbacka inte möter dagens behov: fotbollsplanen saknar ordentlig dränering och gräsmattan är i dåligt skick, löparbanorna är utslitna, läktaren har redan länge krävt en ordentlig renovering helst ett nybygge. Dessutom finns det brister gällande säkerheten, eftersom belysning och parkeringsplatser på området mot gruvan saknas. Staten bör kunna finansiera dylika större projekt som ”Nya Pajbacka” i Pargas vilket gynnar rörelse och idrott både på hobbynivå och i form av tävlingsverksamhet. Därtill visar det respekt för och uppmuntrar de frivilliga föreningsaktivas värdefulla arbete även framöver.

Gilla Granberg
Riksdagsvalskandidat, sfp

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*