Stefan Lindfors ljusskulpturer nu i Pargas

Earth and Fire
Earth and Fire
Skulptören Stefan Lindfors som också har designat myran som finns på väggen utanför Art Bank ställer ut sju av sina pjäser i Ted Wallins galleri. Lindfors är känd för att göra stora ljusinstallationer, men i den här utställningen är pjäserna i lite mindre format.
– I mitt arbete som skulptör har jag alltid jobbat med ljus och skuggor och jag har jobbat mycket med artificiellt ljus. Till min utställning Light Works som jag gjorde för fyra år sedan gjorde jag för första gången mindre installationer som inte kräver stora utrymmen där ljuset behöver manipuleras. De skulpturerna kan man behandla som en tavla eller en lampa, de ska passa också i ett hem, berättar Lindfors.
Utställningen Light Works som ställdes ut i Bukowskis i Helsingfors år 2011, sedan också i Washington och New York, är en utställning som kombinerar ljus och form och där ljuset används för att ge skulpturen en unik identitet. Utställningen i Art Bank spinner vidare på det konceptet. Två av verken som fanns med i Light Works finns nu utställda i Art Bank. Där finns också fyra nya pjäser av Lindfors samt en pjäs från hans allra första privata utställning som skulptör som hölls i galleriet Titanic i Åbo år 1988.
– Det var den första skulpturen jag gjorde som har integrerat ljus i sig. Den utställningen väckte uppståndelse eftersom jag egentligen har en utbildning inom inredningsarkitektur och formgivning från Konstindustriella högskolan i Helsingfors, jag var inte utbildad skulptör. Men utställningen i Åbo fick väldigt fina recensioner. Vi ville ha med den här pjäsen som ett minne från den tiden då jag började med skulpturer som har integrerat ljus i sig.
– I slutet av 80-talet använde jag ännu glödlampor och halogener i mina verk. De var problematiska eftersom de blir väldigt heta och de har inte så lång livslängd. I min Light Works utställning kunde jag använda LED-lampor, de brinner i 10-20 år och blir inte för heta. LED-teknologin möjliggjorde att jag kunde jag börja skapa mindre pjäser. Ted Wallins utrymmen i Art Bank passar bra för just de här pjäserna, säger Lindfors.
Lindfors pjäser finns utställda i Art Bank fram till den 28 april.
Marina Saanila