Stenvall, Ruohonen och Varis på Kjells väggar

Elina Ruohonen, Kaj Stenvall, Vesa Aaltonen, Kjell Gustafsson och Mikaela Edman. Foto: Mikael Heinrichs
Nätbutik ställer ut konst av både mera och mindre kända, finländska yrkeskonstnärer. Verken kan ses – och köpas – i golfrestaurangen och gästhamnen.
Krögaren Kjell Gustafsson har gått in för ett samarbete med konstbutiken Taiko, som erbjuder konst av över 400 finländska yrkeskonstnärer till salu på nätet.
Gustafsson får konst som pryder väggarna i golfrestaurangen och gästhamnen medan konstnärerna och nätbutiken får den synlighet de önskar – ett verkligt win-win -läge enligt både Mikaela Edman på Taiko och Gustafsson.
I golfrestaurangen finns det för närvarande en tavla av Kaj Stenvall samt flera verk av Elina Ruohonen och Hanna Varis.
I gästhamnen har Gustafsson aluminiumetsningar av Vesa Aaltonen till påseende.
– Jag upplever det som uppfriskande att kunna ha min konst framme också i lokaler dit man inte nödvändigtvis kommer uttryckligen för att se på konst, utan kan bli överraskad. Dessutom är Taiko-konceptet alldeles ypperligt för mig som konstnär, eftersom jag inte behöver fundera på försäljningsbiten över huvud taget utan kan koncentrera mig på skapandet, säger Ruohonen vars plexiglasverk nu kan beskådas i golfkrogen.
– Personligen har jag inga särskilda förväntningar på tjänsten, men stöder projektet helhjärtat eftersom det är ett bra sätt för finländsk konst att nå ut. Det är viktigt att konst syns i det allmänna rummet, säger Kaj Stenvall.
Taiko är en konstbutik på nätet för äkta finländsk konst. Det är den naturliga handelsplatsen för yrkeskonstnärer och köpare i hela Finland. Taiko erbjuder ett mångsidigt utbud av målningar, grafik, fotokonst och skulpturer i olika prisklasser. På webbplatsen kan man filtrera sina sökningar och om man råkar se en tavla man vill ha till exempel just på restaurangen är det bara att klippa till. Man kan sköta köpet direkt och plocka tavlan med sig hem då man ätit klart – och betalat för sig.
– Jag vill framhålla att vi enbart säljer konst av yrkeskonstnärer och att alla våra tavlor garanterat är äkta – det kan konstnärerna själva intyga, säger Mikaela Edman.
Taiko finns på tre olika språk, finska, svenska och engelska. Taiko är en förkortning av orden taide och konst. Taiko är också en japansk trumma: man vill med andra ord trumma för finländsk konst.
– Vi har över 400 konstnärer med i Taiko för tillfället och över 4 000 unika verk. Förutom vår webbplats finns vi också på sociala medier. Förhoppningen är att kunna nå ut till vår målgrupp just här vid golfbanan och i gästhamnen, säger Edman.
I all sin enkelhet är Taiko ett sätt för konstnärerna att slippa det tråkiga med logistiken och betalningstrafiken samt för kunderna att enkelt och smidigt hitta just sådan konst de vill ha utan att behöva springa galleri upp och galleri ner.
– Ett sålt konstverk hämtas direkt från konstnären och levereras med kurir direkt till köparen. Taiko erbjuder mångsidiga betalningsmöjligheter och levererar till hela Finland förutom Åland, säger Edman.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi