Stickcaféet inleder våren i nya utrymmen

Värmande plagg i enkel modell. Ledaren för Stick-caféet, Aija Robertsén visar en poncho som kan bäras på olika sätt. Foto: Leena Lehtonen.
Värmande plagg i enkel modell. Ledaren för Stick-caféet, Aija Robertsén visar en poncho som kan bäras på olika sätt. Foto: Leena Lehtonen.
Aija Robertsén, mångårig företagare inom handarbetsbranschen, är självklar ledare för stickcaféet. Verksamheten sker i Pargas svenska marthaförenings regi, men man behöver inte vara martha för att kunna delta.
Stickcaféverksamheten är avsedd för alla intresserade i olika åldrar och naturligtvis är även karlar välkomna.
Det finns ju flere män som designar stickade plagg. Kaffe Fassett från USA är en mycket känd textilkonstnär och i Norden har vi ju norska Arne och Carlos. Duon slog igenom med sina stickade julkulor och nu är de aktuella med boken ”30 tofflor”.
– Man säger att stickandet lugnar ner kroppen och sänker blodtrycket, berättar Aija Robertsén.
I stickcaféet finns dessutom den sociala biten; man träffar andra och får kanske nya idéer för sitt handarbetande. Ofta har man med sig ett mindre arbete, sockor, tofflor eller annat. Man kan ju också brodera eller virka.
– I sockor har det varit trendigt att kombinera flammiga och enfärgade garn, berättar Aija Robertsén. Vi tittar på en tidning med sockmönster. Man kan dekorera sockor och strumpor med blommor och spetsar och för barn kan man stickar strumpor med till exempel djurmotiv.
Om man har stickat sockor senast på lågstadiet så kanske man har glömt hur man stickar hälen. Men då kan man komma med till stickcaféet och få hjälp.
Hittills har man samlats i Serviceenhet Moccas utrymmen ovanför bowlinghallen vid Strandvägen. Men nu har man en ny samlingsplats, restaurang Malmen i hotellbyggnaden. Stickcaféet kommer att finnas i glasverandan med utsikt till Kyrkfjärden.
Verksamheten i sig är gratis, men vill man ha kaffe eller te och kanske ett bakverk, betalar man för det.
Vårens första stick-café arrangeras tisdagen den 12 januari och efter det fortsätter den på tisdagar klockan 17.30-20.00. Man kan droppa in när det passar.
I Pargas finns också ett annat stickcafé. Den verkar i mbi:s regi med Margaretha Väisänen som ledare och hålls på måndagar klockan 11-12.30 på Norrgårds konstklinik.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi