Strömborg trivs med grönvitt

Stefan Strömborg (i mitten) leder ett mångsidigt och viljestarkt lag i fotbollsettan. Foto: Mikael Heinrichs.
Stefan Strömborg (i mitten) leder ett mångsidigt och viljestarkt lag i fotbollsettan. Foto: Mikael Heinrichs.
Det går bra för Stefan Strömborgs Ekenäs IF i fotbollsettan just nu. Riktigt bra, faktiskt. Grönvitt har efter en knagglig inledning hittat rytmen – och det har sällan varit lika kul som nu att vara fotbollsspelare i Ekenäs. Eller tränare, för den delen.
– Så här långt skulle jag ge vår säsong skolvitsordet åtta eller nio minus. Vi har gjort många bra saker, men det finns också saker som inte funkar som de ska.
Strömborg axlar den här säsongen ett slags dubbelroll i och med att han vid sidan om jobbet som ansvarig tränare för EIF i fotbollsettan också tränar yngre juniorer i FC Inter. Ett arrangemang som ter sig naturligt i och med att de två föreningarna har ett samarbete, men samtidigt poängterar Strömborg att hans roll i FC Inter är uttryckligen på juniorsidan.
– Det handlar om två skilda butiker i Inter, ligalaget och akademin under Stefan Håkans är organisatoriskt skild från juniorverksamheten där Joakim Håkans basar, påminner Strömborg.
Han tycker att juniortränarjobbet är ett slags välkommen omväxling i helheten.
– Det är mycket mer på allvar här i Ekenäs. Man befinner sig hela tiden så att säga lämpligt utanför sin bekvämlighetszon, precis som det ska vara. Här finns personligheter och det här handlar verkligen om att leda människor.
Årets EIF är något av ett sammelsurium av nationaliteter och personligheter, men också den lokala prägeln finns i spelare som Zacharias Ekström, Johan Estlander, Ville Sevón, Jonathan Jäntti, William Lindqvist och Simon Sid.
På träningspassen talas det finska, svenska, engelska och franska om vartannat. Men fotbollen är det universella språket på planen.
– Jag älskar det här laget, eftersom jag ser spelare som vill spela fotboll och har passion för det, intygar Strömborg.
Strömborg har Jens Mattfolk som sin parhäst i EIF. Mattfolk ansvarar för spelarutvecklingen i hela föreningen och assisterar Strömborg med representationslaget.
– Han är kanske den som har ett bättre öga för försvarsspelet och om jag är borta är det han som drar träningspassen. Vi tänker rätt lika om fotboll, men det är jag som i sista hand ansvarar för besluten och har resultatansvaret.
För Strömborg råder det ingen tvekan om att jobbet i EIF är hans mest utmanande så här långt i tränarkarriären. Han har ett förflutet som assisterande i både IFK Mariehamn och TPS samt ansvarig i ÅIFK, men här är det han som har det yttersta ansvaret för en elitsatsning.
– Jag ville söka mig vidare och därför är jag här nu. Det handlade om både logik och tillfällighet. Inter och EIF tyckte att de som föreningar passade ihop utan min inblandning och samtidigt passade EIF och jag ihop utan att Inter var desto mer inblandade i den processen.
Strömborg ser många likheter mellan IFK Mariehamn och Ekenäs IF, också förutom de grönvita färgerna. Den lilla ortens egna lag som satsar stort. Fotbollsintresset är stort och det både märks och känns. Jordmånen är bördig för fotbollskultur.
– Det är oerhört många som jobbar stenhårt för fotbollen i Raseborg. Jag är bara en liten pusselbit i det som andra byggt upp redan tidigare och här för att tillföra min fotbollskunskap. Jag är gärna med på den resan, säger Strömborg.
Det har kokat i FC Inter då Job Dragtsma sade upp sig och Jami Wallenius tog över.
– Min relation till Inter är att jag är kollega och vän med både Jami och Job. Vi snackar ofta, nästan dagligen, så visst vet jag på det personliga planet hur de tycker och tänker. Någon djupare insyn i Inters tränings- och spelfilosofi har jag inte, trots att jag sett alla Inters matcher den här säsongen.
Åbofotbollen är på dekis i dagsläget, nu tampas både Inter och TPS med sina egna demoner: spelmässiga och ekonomiska.
– Utmaningarna för klubbarna är helt olika, men en långsiktig planering skulle jag hoppas att man kunde se i båda. Får man det i skick kan Åbo igen ta fotbollshuvudstadsrollen, men det kräver ett hårt arbete under flera års tid.
Är du intresserad av att delta i den processen i någon form?
– Jag vill gärna vara med i en organisation där man satsar metodiskt och tillsammans. Växer det fram en sådan omgivning i Åbo har den alla chanser att bli stark. Om jag någon gång kommer tillbaka till Åbofotbollen vill jag vara med på en liknande resa mot ett klart mål. Åbofotbollen ska sikta på Europaspel regelbundet, når man dit är man på rätt väg. Här i Ekenäs är motsvarande målsättning att drömma om ligaspel.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi