Succé för rekoringen i Pargas

rekoring
Ett 50-tal kunder mötte lokala producenter under den första utdelningen av varor i onsdags.
Klockan är strax efter 17.30 på onsdagskvällen när den första paketbilen rullar in på Gamla Malmens torg i Pargas. Ur kliver Tove och Gunnar Bornemann. De börjar plocka ut lådor och flaskor med olika sorters safter som de tillverkat i sitt musteri.
En stund senare har paketbilarna utökats och torget börjar fyllas med människor. Det är dags för den första utdelningen inom den nystartade rekoringen i Pargas.
Initiativtagare är Tove Bornemann och Helena Särkijärvi.
– Äntligen. Det här har vi väntat på, säger de.
Båda föredrar att äta lokalt producerade produkter och hade länge, på var sitt håll, funderat på att starta en rekoring i Pargas. Tidigare i år gjorde de slag i saken och nu har de engagerat ett tiotal producenter.
Rekoringens Facebooksida har i skrivande stund 270 medlemmar.
Fisk, grönsaker, bröd, mjöl, ägg, potatis, saft och bär. Paketbilarna är fyllda med påsar, lådor och flaskor som byter ägare. Kunderna småpratar glatt med producenterna och trots den kalla vinden är stämningen på torget varm.
Under en halvtimme kommer och går ett 50-tal personer på torget. Många ställer ner kassarna på marken och stannar för att prata med bekanta.
Att mötas är också en viktig del av rekoringen.
– Vi vill att konsumenterna och producenterna ska få träffa varandra. Det är så anonymt att handla i stora affärer. Här lär vi känna dem som odlar maten vi äter, säger Bornemann.
Att allt fler väljer att äta närodlad mat har en naturlig förklaring.
– Det är fråga om naturvänlig mat. Människor vill i allt högre grad veta vad de äter. Dessutom går pengarna till lokala producenter, säger Särkijärvi.
En av försäljarna som är på plats är Joonas Oksanen. Han säljer fisk som hans pappa fångat.
– Vi har bland annat gös och abborre. Ett tiotal beställningar har kommit in, säger han.
Målet för familjen Oksanen är att satsa mer på direktförsäljning. I dagsläget säljer de främst till matbutiker och restauranger.
Två konsumenter som sökt sig till Gamla Malmens torg är Päivi Hietala och dottern Susanne Lehti.
– Vi har köpt fisk, fyra sorters mjöl, äppelsaft och potatis. Jag är så glad att rekoringen finns. Jag köper gärna av lokala producenter, säger Hietala.
Rekoringen i Pargas har utdelning av varor på onsdagar varannan vecka.
En rekoring har nyligen startats också i Åbo. Första utdelningen skedde samma kväll som i Pargas, i onsdags. Också i Nagu och Kimito finns rekoringar.
 
Linda Granback
linda.granback@fabsy.fi