Svart och vitt, dyrt och billigt

Pargas i en låda. Hans G. Hästbackas nålhålsbilder med pepparkakslådekamera är något i  - förlåt mig, hästväg. Foto: Mikael Heinrichs.
Pargas i en låda. Hans G. Hästbackas nålhålsbilder med pepparkakslådekamera är något i – förlåt mig, hästväg. Foto: Mikael Heinrichs.
 
Lådor, stora som små, är i fokus då fotograferna Håkan Eklund och Hans G. Hästbacka ställer ut i gamla kommunalstugan i Pargas.
Bildkonstnären Hans G. Hästbacka har hållit en hel del kurser i fotografering med nålhålskamera, dvs. camera obscura, medan Håkan Eklund främst är känd som redaktör för tidskriften Skärgård och som naturfotograf.
Nu ställer de tillsammans ut sina bilder, Hästbacka som fotograferat med en billig och liten låda i Pargas – och Eklund som fotograferat i en stor och betydligt mer påkostad låda vid östgränsen.
– Jag brukar säga att du är konstnären och jag redaktören, säger Eklund med ett skratt.
En kontrasternas utställning handlar det onekligen om – den ena fotografen fotar med den billigaste tänkbara kameran medan den andra använder avancerade kameror och objektiv.
Hästbackas del av utställningen går under två skilda rubriker, Black Axobox och Camera obscura. Detta för att utställningarna i själva verket är två helt skilda världar.
Den ena utställningen är nämligen ett projekt som heter duga: Pargasmotiv fotograferade med pepparkakslådor från Pargas, framkallade i Pargas och nu då utställda i Pargas. Kamerorna har han konstruerat i tomma pepparkakslådor han fått som donation från Axo och bilderna är utskrivna på ljusboxfilm och har monterats in i boxar som tillverkats av samma lådor. De lyses sedan upp med led-lampor – från julgransbelysning, förstås.
Projektet pågick i sex dagars tid i augusti och september.
Den andra biten av Hästbacka består av bilder från olika håll i landet. Främst är det Åbo som gäller, men han har gjort nedslag också i Jakobstad och Hangö.
– Att fota med camera obscura är – och skall vara – ett lidande. Den dagen jag är fullkomligt nöjd med vad jag lyckats fånga bränner jag upp både kamera och fotografi, säger Hästbacka.
Eklunds del av utställningen går under rubriken ”I björnskogen”. Han vill slå ett slag för björnen (och vargen) som enligt honom oförtjänt fått ett dåligt rykte i vårt land – inte minst på grund av mediernas rapportering.
– Björnen har i grund och botten varit ett slags heligt djur rent historiskt sett. Men i dag har man tappat respekten för djuren, som trots allt helst av allt håller sig undan, menar Eklund.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi