Symboler

Är det lovligt att hänga upp en docka som föreställer en kollega man ogillar utanför stadshuset?
Vilken konstig fråga – naturligtvis inte! Det är ju ärekränkning och mobbning i högsta potens. Men det är lovligt att hänga upp en docka som föreställer en utländsk president. Det är ju berättigad kritik av den auktoritära, anti-demokratiska politiken i landet tycker vi, eller hur? Åsiktsfriheten är stark i Norden, inte bara när det gäller innehållet utan också gällande metoden.

Undrar var gränsen går mellan kollegan och presidenten, för någonstans måste gränsen dras. En virrhjärna tände på Koranen i Stockholm och Köpenhamn och han skyddades av yttrandefriheten. Tänk om det var en planerad åtgärd, som ville stoppa Sveriges och Finlands Natoanslutning. Det borde ju i princip vara tillåtet för alla, Natomotståndare och Kreml-agenter, att göra detsamma.

I Kreml skrattar man säkert gott. Tänk vad enkelt att blanda sig i en demokratisk stats säkerhetspolitik. Här behövs inga militära hot eller belastningsattacker, det räcker med att utnyttja demokratins egen öppenhet. Yttrandefrihet i all ära men ska man faktiskt skyddas av den ädla principen om man totalt saknar vanligt folkvett och respekt för andra människors djupaste känslor.

Följande steg är flaggbränning. Det måste ha varit lönsamt att sälja svenska flaggor så som de brändes. USA:s och Israels flaggor har redan haft god åtgång en längre tid. Symbolerna brinner och det känns obehagligt på alla vis, det har ju brunnit förr i Europa – också böcker. Vissa symboler är förbjudna enligt lag också hos oss. Det är väl odiskutabelt rätt att symboler som står för kriminalitet, förintelse och våld mot människor inte kan tillåtas.

Tyvärr försöker de kriminella organisationerna hitta nya symboler – officiella eller inofficiella – för att synas och påverka dem som inte kan tänka själv. Dessutom försöker de ofta stjäla vår gemensamma symbol, den finska flaggan. Det borde ju vara så att varhelst den finska flaggan vajar borde alla finländare kunna gå med men tyvärr finns det alltför många tillfällen där folksamlingar och demonstrationer går med flaggan främst och man absolut inte kan stå bakom. Då känns det motbjudande att gå med och det känns fel att de skall använda vår gemensamma symbol för sina egna inskränkta syften.

Över hela världen visar man sin åsikt genom symboler, flaggor, färger, kors, halvmånar, bokstäver och blanka papper. Det är viktigt att vi får visa vad vi står för och det ska som huvudregel vara tillåtet. Men samma symboler skändas, bränns och trampas på av andra. Det är alltför enkelt att starta och elda på konflikter, speciellt i tider när vi skulle behöva det motsatta. Världen är full av maktfullkomliga ledare men det är mer skrämmande att se hur enkelt stora folkmassor kan manipuleras.

Nog blir man lite mörkrädd när världens verklighet rullar in på alla kanaler men den enda förnuftiga vägen framåt är ändå förnuft, upplysning, frihet och demokrati. Det kräver hårt arbete och engagemang och det börjar närmare än vi kunde tro.

Folke Öhman
Tidigare stadsdirektör i Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*