Systrar och olympier på Gamla Malmen

Henrik Grönroos, i bakgrunden Sonja Dragon. Foto: Mikael Heinrichs.
Henrik Grönroos, i bakgrunden Sonja Dragon. Foto: Mikael Heinrichs.
Lyckat teaterprojekt får fortsättning på lördag, men auktionen tvingades man inhibera.
Två nyskrivna kortpjäser av Henrik Grönroos får sin premiär under Gamla Malmen kallar på lördag. Det blir tre föreställningar var av ”I Kyrkkvartersstugan 1915” och ”Ni är bäst i Finland, herr Swanström” mellan klockan 10 och 12.30. Pjäserna räcker ca 15 minuter var, vilket ger gott om tid att se dem båda – och bekanta sig med det övriga programmet på Gamla Malmen.
Daniela Franzell och Simon Karlsson i kortpjäsen om olympiern Fredrik Swanström. Foto: Henrik Grönroos.
Daniela Franzell och Simon Karlsson i kortpjäsen om olympiern Fredrik Swanström. Foto: Henrik Grönroos.
– Då vi räknade med att vi hade omkring 300 åskådare i fjol konstaterade jag att det här bara måste få en fortsättning, säger textförfattaren och regissören Grönroos.
Den ena pjäsen är en fortsättning på fjolårets pjäs om de två systrarna på Malmen medan den andra handlar om Pargas första olympier, en herreman vid namn Fredrik Swanström. Ramen för berättelserna är sann och återspeglar livet för hundra år sedan, medan själva intrigen är helt fiktiv.
– Man har verkligen lärt sig mycket om lokalhistoria i och med de här projekten, intygar Sonja Dragon som gör en av rollerna i ”I Kyrkkvartersstugan 1915”.
Pjäserna presenteras som ett samarbete mellan arbetsgruppen Gamla Malmen 1915 och Pargas hembygdsförening.
Förutom marknaden vid Gamla torget blir det öppet hus bland annat hos smedsmästaren Mikko Flemming, byggnadsvårdsföreningen Curatio, Marthornas Brinkasstuga, Evakkotupa och Blåa huset.
Musik blir det på Gamla torget, i smedjan med Gangster of Love samt i Fredrikastugan där Kerstin Stubb underhåller.
Den planerade auktionen blir dessvärre inte av, eftersom arrangörerna tvingats backa då man inte fått in tillräckligt med föremål.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi