Systrarna Mattsson är optimistiska: ”Vi går in för att ta medalj”

Olivia och Isabella Mattsson vill nå en medaljplats i ligan med sitt Åland United. Foto: John Eriksson

Pargasbördiga fotbollsspelarna Isabella och Olivia Mattsson i Åland United är redo att inleda årets fotbollssäsong. Första matchen spelades i cupen mot FC Honka.

– Det har varit roligt att inleda säsongen, säger Isabella.

Olivia håller med. Hon kände sig en aning nervös inför säsongsstarten.

– Efter vinterpausen känns det bra att starta säsongen, säger Olivia.

Många nya i laget

Flera nya spelare har anslutit sig till Åland United inför säsongen, men många har även lämnat klubben. Systrarna anser att lagets huvudtränare Samuel Fagerholm är noggrann med att de spelare som ansluter till laget ska vara duktiga fotbollsspelare. Enligt Olivia är det här ändå inte den enda egenskapen hos spelarna som huvudtränaren har fokus på.

– Samuel är mån om att spelarna även har en bra karaktär. Det tycker jag är bra, säger hon.

Av de spelare som lämnat klubben är mittfältaren Bri Campos den spelare som både Isabella och Olivia tror att laget kommer att saknas mest. Campos flyttade efter förra säsongen till Umeå IK som spelar i Damallsvenskan i Sverige. Enligt Isabella var hon en stor ledare på planen.

– Hon var även en av våra kaptener, tillägger Olivia.

Systrarna anser att årets trupp är stark. Systrarna tycker att nyförvärven har överraskat positivt under de inledande träningarna. Enligt Olivia kommer klubben att ha goda möjligheter att prestera på samma nivå som förra säsongen.

– Vi har goda chanser att nå en medaljplats, säger hon.

Medalj som målsättning

Förra säsongen tog United brons i ligan och silver i cupen. Enligt Isabella finns det många bra spelare i årets trupp, men det krävs mer än individuell skicklighet från spelarna för att laget ska nå framgång.

– Vi måste fungera som ett kollektiv. Individuell briljans räcker inte, säger hon.

Systrarna har inte desto närmare följt med vad som har ändrats inom motståndarlagen i ligan. De största förändringarna som de är medvetna om är vilka lag som stigit till ligan och vilka som har fallit ner till division 1.

– Nytt för i år är att det finns två PK-lag (PK-35 och PK-35 Vanda). Det innebär en större koncentration av lag kring huvudstadsregionen, säger Isabella.

Förra säsongen föll IK Myran Nedervetil och ONS Uleåborg ner till division 1 medan PK-35 och PK-35 Vanda steg till ligan. I och med att det här lagen avancerade till ligan är hälften av ligans lag från huvudstadsregionen, med PK-35 Vanda och TiPS från Vanda, PK-35 och HJK från Helsingfors och FC Honka från Esbo. Enligt Olivia finns det även fördelar med den stora koncentrationen till huvudstadsregionen för Uniteds del.

– I och med att IK Myran och ONS föll blir det två långa bortaresor färre för vår del, säger hon.

Isabella tycker att det är tråkigt att IK Myran tog steget ner. Enligt henne var det en bra stämning vid matcherna i Nedervetil och det var roligt att spela mot den andra finlandssvenska klubben i ligan.

– Jag kommer att sakna matcherna mot IK Myran, säger hon.

Inledde med oavgjort

Förutom nya spelare har United fått en ny assisterande tränare i Tony Jansson. Han har varit aktiv inom den åländska fotbollen i många år, både som tränare och som spelare.

– Jansson kan med sin fotbollskunskap utveckla United, säger de.

Laget kommer att både träna och spela på Wiklöf Holdning Arena i centrala Mariehamn den här säsongen. United tränade förra säsongen i Hammarland och spelade ligamatcherna i Mariehamn.

Förra säsongen låg det ännu naturgräs på planen, men under vintern har staden börjat arbetet med att lägga konstgräs. Arbetet ska vara klart tills ligastarten i april.

– De första matcherna måste vi ändå spela i Eckeröhallen, säger Isabella.

Åland United spelade sin första match för säsongen i fotbollscupen hemma i Eckeröhallen mot FC Honka i söndags, matchen slutade 1–1. Isabella Mattsson gjorde Åland Uniteds mål.

John Eriksson
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*