Tasala och Essén förstärker ParSport

Mika Tasala. Foto: Gösse Storfors.
Mika Tasala. Foto: Gösse Storfors.
ParSport har efter säsongstarten fått ett par förstärkningar, nykomlingen Mika Tasala, 34, och nygamle Oskar Essén, 31. Båda är forwards med lång erfarenhet både hemma och utomlands.
Tasala är född i Rovaniemi och for som 17-åring till Rauman Lukko där han i fyra år spelade i A-juniorernas FM-serie och tog ett FM-brons. Men det blev inte plats i ligalaget så det blev Forssan Palloseura i Mestis i stället.
Sen har det blivit flera föreningar i Mestis, Finlandsserien och division 2 men också spel utomlands i Sverige, Norge och Frankrike, mest i division 2.
Pargasfödde Oskar Essén for till TuTos juniorer som 15-åring och stannade så att han hann spela ett par år i Mestis. Efter det har det blivit många andra klubbar i Mestis samt några kortare visiter till Sverige och Norge på division 1 och 2-nivå.
I våras spelade Essén några matcher för ParSport i samband med kvalet till division 2 och nu är han med igen även om han ganska nyligen säsongdebuterade.
– Jag jobbar på båt så det är inte så lätt att komma loss. Egentligen slutade jag min aktiva karriär 2014 och det här är främst en hobby men det är roligt att vara tillbaka efter 15 år, säger Essén.
Han spelar närmast ytter medan Tasala spelar både center och ytter.
– Tränaren bestämmer var jag spelar. Jag kom hit för att se hur det är och tyckte det var ett bra gäng och blev väl emottagen så här jag nu säger Tasala som är logistikingenjör i det civila och numera jobbar i Åbo.
Han visste nog att säsongen blir utmanande om man ska klara kontraktet men både Tasala och Essén påpekar att man fortfarande håller på att bygga upp laget och de är övertygade om att trenden vänder bara man börjar hitta rätt mellan stolparna.
Och det är ju precis vad som nu tycks hålla på att hända med tanke på resultaten förra veckan. Nu har Tasala och Essén dessutom spelat i samma kedja med Jonas Pernell som tredje länk och de har hittat varandra bra.
– Man ska komma ihåg att vår förste center i fjol Janne Yrjölä är borta hela hösten och att målspottaren Jens Eriksson har slutat, påpekar Essén.
Men båda framhåller att även om det är de ungas som ska ta över så har de ett visst ansvar som erfarna att visa gott exempel i alla situationer.
Men gärna skulle de se mera publik i ishallen och heja på ParSport i synnerhet nu när det har börjar gå bättre igen.
Gösse Storfors