Taxarna släpps lösa i Pargas på lördag

Under drevprovet har taxarna liknande GPS-sändare som på bilden. Foto: Privat

Turun seudun mäyräkoirakerho arrangerar på lördag Finlands genom tiderna största drevprov för taxar i Pargas, Nagu och Korpo.

Man har ordnat med sammanlagt 27 markområden och deltagande hundar kommer från alla delar av Finland.

Det är Pargasbon Olli Uusitalo som fungerar som terrängansvarig och har förhandlat med markägarna om tillåtelse att använda deras marker för ändamålet.

– Markägarna har varit väldigt tillmötesgående, eftersom också de upplever särskilt hjortar och rådjur som problematiska också för dem. De har med andra ord inget alls emot att vi kommer dit med hundarna, konstaterar Uusitalo.

Han fick redan i februari frågan om han ville ställa upp och hjälpa till med arrangemangen, vilket kändes naturligt i och med att han redan hade ett färdigt kontaktnätverk med bekanta markägare.

Vad handlar det om?

Under ett drevprov ska hunden hitta två olika djur att driva. Ett längre drevpass räcker 80 minuter, ett kortare 40 minuter. Om det går längre än fem minuter utan att domarna hör skall, subtraheras den ”tysta tiden” från drevtiden. På varje markområde finns en domare som poängsätter hundens prestation.

Drevdjuren är hjortar, rådjur, rävar och harar.

Drevdjuren är hjortar, rådjur, rävar och harar. Foto: Privat

– Jag vill redan på förhand tacka alla markägare för att de ställt upp, eftersom det skulle vara helt och hållet omöjligt att arrangera drevprov utan deras välvilliga inställning. Dessutom har förstås många jaktlag och privatpersoner varit med och hjälpt till med arrangemangen, konstaterar Uusitalo.

Markområdena ligger på olika håll i Pargas och ända ut till Korpo. Det finns också områden ute på öar som används, bland annat på Heisala, Sorpo, Haverö och Pensar.

– Det förutsätter förstås en hel del särskilda förberedelser, eftersom många av markerna kräver att man tar sig över med färja och sedan med båt.

Drevprov för taxar

  • Drevprov har arrangerats i Finland sedan 1960 (först på Åland).
  • Syftet med drevproven är att få reda på taxarnas drevegenskaper i avelssyfte, för hundägarna samt för att kunna erbjuda meningsfull tävlingsverksamhet enligt ett tydligt regelverk.
  • Syftet med drevproven är inte att skada drevdjuren.
  • För taxen är hare, räv, rådjur och sika-, dov- och vitsvanshjort tillåtna drevdjur.
  • Det totala poängantalet i provet bygger på egenskaps- och drevpoäng.
  • Drevpoäng max. 40 poäng.
  • Egenskapspoäng max. 60 poäng.
  • Egenskapspoäng ges bland annat för spårnoggrannhet, skall, drevsätt, samarbetsförmåga samt jaktiver.

Tävling, men med mångsidig nytta

Trots att det handlar om en tävling, där de bästa hundarna belönas med priser är själva tävlandet inte det centrala. Syftet med drevproven är att få reda på hur hundarna beter sig i jaktsituationer. Den informationen används sedan bland annat i avelssyfte.

Den maximala poängskörden i tävlingssammanhang är 100 poäng – och det är inte alls otänkbart att någon av hundarna spräcker 90-poängsgränsen under lördagen. För att uppnå 1:a pris ska hundens sammanlagda poängsaldo vara minst 60 poäng. I fjol vid distriktsmästerskapet hade hunden som kom på 13:e plats 71 poäng.

En hund som i tre tävlingar (varav minst en vid ett allmänt jaktprov) uppnått gränsen för 1:a pris av minst två olika domare i Finland samt vid en hundutställning efter 15 månaders ålder uppnått minst kvalitetsbedömningen ”god” får status som brukschampionat.

Många funktionärer involverade

Varje markområde har sin egen guide som kan terrängen. Oftast handlar det antingen om markägaren eller en medlem i ett lokalt jaktlag som är bekant med området i fråga.

– Samtliga hundar som deltar i drevprovet har en gps-sändare, vilket gör att man hela tiden kan följa med var hunden rör sig. Tävlingens huvudsponsor Tracker är en av de ledande tillverkarna av den utrustningen, berättar Uusitalo.

Hundarna släpps lösa från och med klockan 6.00 på morgonen och den maximala drevtiden är totalt två timmar per hund.

Anmälningarna haglade in

Anmälningen till drevprovet i Pargas öppnade natten till den 7 augusti, det vill säga en månad innan provet. Och redan klockan sju på morgonen hade sammanlagt 31 hundar anmälts till provet.

De olika markerna lottas ut bland hundarna på fredag. En av säregenheterna med drevprovet i Pargas är att man har två extra överdomare som finns på plats i terrängen och kontrollerar domarnas anteckningar direkt efter avslutad prestation för att snabba på poängräkningen.

– Drevverksamheten växer så det knakar för tillfället bland taxägare och man ordnar flera drevprov än någonsin tidigare, de ökar år för år, berättar Uusitalo.

Se upp i trafiken

I och med drevprovet kan det röra sig flera hjortar och rådjur (samt annan vilt) i Pargastrakten på lördag, så det lönar sig att vara extra observant i trafiken.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*