Tennisbanorna vid gästhamnen görs i ordning

tennisbanor
Johan Skogman, Åbo Lawn-Tennis Klubb, hjälper till med att ställa i ordning tennisbanorna vid gästhamnen. Foto: Timo Järvenpää

De två tennisbanorna som finns vid gästhamnen i Pargas har inte fått många lovord de senaste åren.

Men i sommar blir det en förändring, eftersom staden har beslutat att banorna ska sättas i skick. Som bäst pågår arbetena där.

– Banorna har redan länge varit i dåligt skick, och nu var det hög tid att fixa till dem. Vi har haft turen att få experthjälp från Åbo, säger stadens fritidssekreterare Mikael Enberg.

Banorna har rustats upp i en veckas tid och den preliminära bedömningen är att de om en till två veckor ska vara i sådant skick att man kan spela på dem igen. En stor del av arbetet har handlat om att rycka upp ogräs.

“Väldigt mycket ogräs”

– Det fanns väldigt mycket ogräs. Nu brer vi ut massa på banorna och strävar efter at göra dem så jämna som möjligt, säger Johan Skogman, tävlingschef vid Åbo Lawn-Tennis Klubb, som bidrar med sin expertis för banarbetet.

Han säger att banorna inte blir helt jämna, men speldugliga.

– Om man skulle vilja ha dem perfekta skulle grunden måste göras från börja och efter det skulle det krävas flera ton massa, säger han.

När arbetena är klara kommer det att finnas tennisbanor dels här vid gästhamnen i stadens regi och dels i Malmnäs där Pargas Kalks Tennisklubb håller till.

Bana 2 i Malmnäs kan reserveras genom Pargas Kalks Tennisklubbs e-bokningssystem, men i övrigt reserveras planerna på en traditionell lista.

– Om planen är ledig kan vem som helst spela, men den som har reserverat i förväg har förtur. I sommar kommer vi inte att ta någon hyra för banorna, säger Enberg.

Pargas stads fritidssekreterare Mikael Enberg. Foto: Timo Järvenpää

Hoppas att fler intresserar sig för tennis

Pargas Kalks Tennisklubbs ordförande Daniel Wikman tycker att det är bra att tennisplanerna vid gästhamnen rustas upp.

– Det är fint om vi på det här sättet skulle få fler att intresserar sig för tennis. Våra egna planer i Malmnäs har varit öppna redan i en dryg vecka och vi har haft många spelare, säger han, som representerar en klubb med omkring åttio medlemmar.

Skogman säger att man till och med kunde ordna någon form av tävlingar i Pargas nu när banorna förnyas.

– De här banornas omgivning och Pargas i sig erbjuder strålande förhållanden för ett bra evenemang. Banorna i Malmnäs och de här banorna är också logistiskt sett så nära varandra att det skulle vara möjligt. Här slår jag bollen till Pargas Kalks Tennisklubb.

Enligt Wikman kunde det vara ett alternativ för klubbens verksamhet att arrangera tävlingar, men inget har ännu slagits fast.

Kommentar: Inga fler större renoveringar

Det lär inte bli några andra renoveringar av idrottsplatser i Pargas i sommar, utöver renoveringen av tennisbanorna, som kostar ungefär 5 000 euro.

Det finns inga budgetanslag för någon renovering av Pajbackaplanen i år. En sådan skulle kosta omkring 50 000 euro.

Planens yta har förbättrats en aning under våren. Staden har också lovat skaffa nya nät till beachvolleyplanerna.

Ett framtida projekt är att förnya konstgräset i Pajbacka. När det blir aktuellt är oklart, men det snart tretton år gamla konstgräset har varit vid vägs ände redan i några års tid.

Timo Järvenpää

timo.jarvenpaa@aumedia.fi
Översättning: Carina Holm

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*