Tiden mogen för nytt namn – Firmally lanserades i början av året

Kaffepaus. Robin Elvström (till höger), Benjamin Lindström och Niklas Johansson. Bild: privat.

Pargasföretaget vill damma av redovisningsbranschen och har under de senaste åren satsat hårt på digitalisering. I januari lanserade man sitt nya namn Firmally.

Den som är observant har kanske noterat att det på fastigheten på Strandvägen 16 i Pargas centrum har dykt upp en skylt med namnet Firmally. På andra våningen i fastigheten sitter företagets vd Robin Elvström som är en av bolagets fem aktieägare.

– Vi har alla fem ägare spetskompetens inom olika områden, så det känns tryggt och bra, säger Elvström.

En bransch med mycket risker och stort ansvar

Han blev delägare i redovisningsföretaget år 2021 då den tidigare ägaren Staffan Sundström gick i pension och sålde företaget. Elvström, som har jobbat på redovisningsbyrån sedan år 2013, ville inte se allting gå upp i rök som han jobbat så hårt för, så han beslöt sig för att tillsammans med några andra kollegor att investera i företaget.

– Jag var nog lite osäker, det är en bransch med mycket risker och stort ansvar och det avskräckte mig lite till en början.

Men satsningen visade sig vara lyckad. Från att ha varit fyra anställda, då Elvström började på företaget år 2013, är man idag 15 anställda med en omsättning på 930 000 euro.

– Förhoppningsvis kan vi slå miljonen i år, säger en förhoppningsfull Elvström.

Tidigare var namnet Tili Sydwest Oy Ab

Tidigare gick företaget under namnet Tili Sydwest Oy Ab och då det grundades år 1988 hette det Pargas Miljard Oy Ab. Under de tre senaste åren har man noggrant rannsakat företaget och gått igenom alla rutiner och arbetssätt. Första året steg omsättningen med 20 procent och tillväxten skedde främst på lönesidan. Från att tidigare ha haft ett mycket brett verksamhetsområde har man nu krympt ihop sina tjänster för att fokusera på det som är mest lönsamt. Till exempel tar man inte längre emot nya bostadsbolag som sina kunder.

– Vi har jobbat mycket med kontinuiteten och idag jobbar vi mera som ett team, förklarar Elvström.

Kraven från myndighetshåll är strikta eftersom man bevakas hårt av bland annat regionalförvaltningsverket inom förebyggande av penningtvätt. Utöver detta är Firmally en auktoriserad redovisningsbyrå, vilket innebär att även Ekonomiadministrationsförbundet har sina krav på företagets verksamhet. Utöver detta ställer både GDPR och framför allt kunderna högre krav på hur man behandlar kunddata och hur datasäkerheten tas om hand.

Betjänar på kundens språk

Företaget i sig är svenskspråkigt och cirka en tredjedel av kunderna betjänas på svenska, en tredjedel på finska och en tredjedel på engelska. Elvström lyfter fram att man har en avslappnad inställning till språken och att man inte har några särskilda språkkrav som man följer då man anställer personal – det handlar mera om att man ska våga betjäna på kundens språk. Firmallys huvudsakliga kärnkompetens finns inom bokföring och löneräkning samt konsultation inom dessa områden.

– Vi anpassar helt enkelt ett skräddarsytt paket till våra kunder.

Hälften av Firmallys omsättning kommer ifrån utländska företag och privatpersoner som ofta vill ha hjälp och råd med hur man följer de finska reglerna och Firmally erbjuder hjälp för att hantera dessa krav. Kunderna är allt från stora globala företag till föreningar, enskilda näringsidkare och aktiebolag i diverse storlekar. Företagen verkar i många olika branscher som till exempel bygg, kafé och restaurang, IT och e-handel.

– De lokala kunderna utgör en viktig del av vår verksamhet och det är trevligt att träffa dem i verkligheten, det sätter färg på tillvaron. Kommunikationen med de utländska kunderna sköts främst på distans.

“Den här branschen är kanske lite dammig”

Elvström säger att man gärna får komma och besöka kontoret på Strandvägen, även om man har satsat hårt på digitaliseringen under de senaste åren. Mycket tid och energi har gått åt till att få de interna processerna i skick och nu är tiden mogen för att även tänka på det externa. Som ett led i den processen lanserade man den 15 januari i år det nya företagsnamnet Firmally som betonar rollen som företagens partner, Firm+ally, vilket passar väldigt bra med tanke på de utländska kunderna, namnet fungerar även nationellt på svenska och finska med termen ”firma” som en del av namnet.

– Den här branschen är kanske lite dammig och vi ville ha ett mera lekfullt namn, men ett sådant namn som ändå inger förtroende inom branschen.

Just nu är det bråda bokslutstider på kontoret och många andra projekt är på gång, så något nämnvärt firande av lanseringen har man inte tills vidare hunnit med. Men på Firmally har man en klar vision om framtiden.

– Vi vill fortsätta växa, säger Elvström.

Hittills har företaget ökat sin omsättning med 10-20 procent under de senaste åren och även personalen ökar i samma takt. Personalen, företagskulturen och framför allt trivseln är områden som Firmally satsar på. Elvström är noggrann med att lyfta fram att det också är viktigt att ständigt utvärdera sitt jobb och fundera på den egna rollen i företaget. Som exempel lyfter han fram att man som företagare måste lära sig att delegera och även fundera på hur mycket man själv vill vara aktiv i den operativa verksamheten.

– För mig är det viktigt att fortsätta brinna för det jag gör.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*