Tips och idéer för hem och trädgård

Tips och råd. Mi Ruokolahti berättar att trädgården är allt oftare ett annat vardagsrum. Foto: Leena Lehtonen
Inredningsmässa med trädgård och picknick i Brandkårshuset 1–2 april.
Inredarens veckoslut arrangeras av lokala företag 1–2 april. Det är nu tredje gången som evenemanget arrangeras och platsen är som förut Brandkårshuset.
Primus motor för inredningsmässan är inredningsföretaget Tre Små Rum, handarbetsaffären Firma Brita och tygaffären Tyygi-Lyylit. För ett år sedan då man ordnade den första inredningsveckoslutet medverkade även Garden Center och Ted Wallins galleri Art Bank. De är med även nu och dessutom deltar Kelovee som specialiserat sig i gåvo- och köksartiklar och bokhandeln Booklet. För serveringen står Café Nathali.
– Trädgården är för många ett andra vardagsrum och man vill att den är bekväm och mysig, säger Mi Ruokolahti på Tre Små Rum.
Någon vill ha massor av växter, blommor och planteringar som kräver mycket tid och skötsel medan någon annan föredrar en mer lättskött trädgård och gårdsplan med flyttbara planteringar i lådor och krukor.
– Mässans andra tema förutom trädgård är picknick, berättar Aija Robertsén på Firma Brita. Hon skulle ta med sig en filt, en bordduk och förstås en picknickkorg och handarbetsmänniska som hon är även ett handarbete. Anne Järvinen på Tyygi-Lyylit skulle packa med också dynor, kanske stora dynor i trasmattväv som hon syr.
– Vårens tygnyheter har mycket gröna nyanser och det finns även färggranna, djungelinspirerade mönster. Det finns också romantiska kappor och av tyger med sommaridyller tillverkar man inredningstavlor som är trevliga till exempel som gåvor.
Leena Lehtonen
leena.lehtonen@fabsy.fi