Tommy Lindholms proffssejour i Turkiet uppmärksammades i Besiktas officiella tidning

Tommy Lindholm i Besiktas tidning. Skärmdump från bjk.com.tr

Tidigare landslagsmannen och -tränaren i fotboll, Tommy Lindholm, figurerar rätt sparsamt i medierna numera – men då det kom en förfrågan från hans tidigare klubb i Turkiet var det självklart att han ställde upp.

Redaktören Andrew Simes på Istanbul-klubben Besiktas JK:s officiella tidning jobbar aktivt med att intervjua tidigare utländska proffsspelare som lirat för den15-faldiga turkiska mästarklubben.

Då han googlade Lindholms namn, hittade han en notering om att han fanns med i Pargas IF:s hedersgalleri – och en förfrågan om hur man kunde tänkas få tag på Lindholm kom via omvägar till undertecknad.

Efter en tids sökande förmedlades kontaktförfrågan vidare – och några veckor senare publicerades den fyrasidiga intervjun på turkiska i tidningen aprilnummer. Tidigare intervjuade ex-turkietproffs har bland andra varit Shinji Kagawa och Atiba Hutchinson.

Lindholm gjorde 19 seriematcher för Besiktas och lyckades göra fyra mål.

Tommy Lindholm

  • Född: 3.2.1947
  • Spelarkarriär: 1961–64 Pargas IF, 1965 TuTo, 1966–68 TPS, 1969–70 HIFK, 1971 Reipas, 1971–72 Besiktas, 1973–78 TPS, 1979–80 TuPa, 1981 Pargas IF.
  • Landskamper: 47, 11 mål
  • Tränaruppdrag: 1978 TPS, 1986–88 TPS, 1991 TPS, 1993–94 Finlands A-landslag, 1996 HJK.

I intervjun konstaterar Lindholm att han fortfarande följer med ”de svarta örnarna” – och han frågar direkt Simes vem ”vi” möter den här veckan.

– Jag spelade min första match för Besiktas mot samma motståndare, Göztepe, och gjorde mål i den matchen. Jag minns också att vi under min första säsong vann derbyt mot Galatasaray med 2–0 och jag gjorde ett av målen, säger Lindholm i intervjun.

Han konstaterar också att hans andra år i Turkiet började katastrofalt då han skadade sig allvarligt i den första matchen mot Bursaspor och fick tillbringa 4–5 månader vid sidan av planen.

Såg örnarna ta emot “Klubi”

På frågan om han besökt Turkiet efter sin proffssejour svarar Lindholm att han såg cupvinnarcupmatchen mellan Besiktas och HJK på plats 1994 – och efteråt träffade sina gamla lagkamrater.

– Vi satt uppe och snackade till två på natten.

Lindholm säger att han försöker följa med hur det går för Besiktas via nätet, men att han inte riktigt hänger med i tekniken alla gånger.

– Ibland går det så att då jag försöker se en match har den redan slutat innan jag fått igång sändningen.

Simes ville också veta hur det ligger till med Atik Ismail, som representerade Besiktas åren 1978–79. Vem vet, kanske det publiceras en intervju med honom också i något skede.

Besiktas officiella tidning kan laddas ner som pdf-version (på turkiska) från klubbens webbplats här.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi