TPS tog poängen – PIF slog publikrekordet

På söndagen var det en stor folkfest i Pargas, då Pargas IF och Turun Palloseura möttes i säsongens andra Åbolansderby, med 1362 åskådare som bevittnade händelsen på plats.

Säsongens andra möte mellan Pargas IF och TPS i fotbollsettan lämnade knappast någon kall, då det bjöds på en njutbar fotbollsmatch inför en rekordstor publik på Pajbackaplanen, där poängen denna gång gick till Åbo med siffrorna 0–2 (0–1). Ingetdera laget fick äran att bli härskare i Åboland eftersom båda lagen vunnit sina matcher med 2–0. Lagen möts knappast i höstens fortsättningsserie.

Allt som allt fick rekordpubliken se en Ettanmatch på hög nivå, och jag är säker på att alla som var med var nöjda med vad de såg – men givetvis svider förlusten sett så här ur Pargassynvinkel. Piffen inledde matchen skarpt och under de första minuterna kunde både Gino Berg och Gezim Voca skjuta mot TPS-målvakten Jere Koponen, men de ganska lösa skotten gick rakt i famnen på Koponen.

Matchen fortsatte jämnt fram till den 19:e minuten, då Yoonis Muse fällde Simo Roiha lätt i straffområdet, och resultatet blev en straffspark, som Roiha själv fick ta. Sparken var säker, men det gav inget resultat, eftersom Olli Hakanpää i Piffens mål räddade straffen på ett strålande sätt från det nedre vänstra hörnet till en hörnspark.

Efter det började TPS dominera spelet en aning, och det gav utdelning i den 31:a minuten, då Severi Pöysä, som var med som förstärkning i Åbolaget för första gången, hittade Linus Rönnberg till höger. Han passerade Daniel Enqvist som famlade lite, avancerade till nära håll och sköt från liten vinkel och gav Åbo en 1–0-ledning.

– Jag är nöjd med vårt spel de första 20 minuterna, men jag är inte nöjd med perioden mellan 20 och 45 minuter, sa Piffens huvudtränare Stefan Strömborg på presskonferensen.

Den andra halvleken var ganska jämn, i den 55:e minuten piggnade TPS spel betydligt då Daniel Rantanen ersatte Demba Savage. Från och med nu var Rantanen ansvarig för TPS:s fasta situationer, även om de denna gång inte var riktigt lika farliga som normalt.

Också Piffen marscherade in i andra halvlek med frisk kraft. Redan efter pausen hade Samir Achkir ersatt Gino Berg, men i den 75:e minuten sprang Kajus Svanberg, Paulus Kopperoinen och Niklas Rantanen in på planen och ersatte John Adolfsson, Ville Pirhonen och Matias Lahti. Ankomsten av denna trio på planen muntrade upp Piffens spel betydligt, och i synnerhet Kopperoinen trakasserade TPS-försvaret några gånger effektivt.

– Det är jättekul att vi kunde sätta unga spelare på planen för att få erfarenhet i den här matchen, fortsatte Strömborg.

Det slutgiltiga avgörandet i matchen kom tyvärr i den 86:e minuten när bollen studsade i Piffens målområde och studsade till slut från Enqvists ben och i eget mål. Som helhet var Piffens prestation bra, och med bättre tur och avslut kunde resultatet ha blivit annorlunda. Om laget kan sträcka sig till en liknande prestation i de återstående matcherna av säsongen, och om laget kan stärka sina led en aning – nu var, utöver Kevin Larsson som är borta hela säsongen, också Viktor Johansson och Tomas Hradecky borta,– och avsluta bättre, har laget alla möjligheter att avancera i serietabellen.
Det bästa med kvällen var förstås publiken på 1362 personer, vilket också var nytt publikrekord för Piffen och Pajbackaplanen.

– En riktigt härlig tillställning. Det var fantastiskt att se så många anhängare vid sidan av planen. Det är vad killarna tränar och spelar för, kommenterar Strömborg.

– Det var lite känslosamt att komma tillbaka till Pajbacka och framför allt som tränare för bortalaget, men de tankarna försvann när matchen började. Piffen var precis så farlig som vi förväntade oss och jag önskar Piffen definitivt inget annat än det bästa i framtiden. Här har det gjorts ett stort arbete, och om några år, om Piffen behåller sin plats, kan Pargas se ett lag som främst består av egna spelare i Ettan, kommenterade Jonatan Johansson från Pargas, huvudtränare för TPS.

Vad gäller Piffen fortsätter säsongen i Karleby övermorgon på lördag då man möter KPV som ligger sexa i serien och förlorade med 0–3 mot KTP i Kotka i måndags. Hemma i Pajbacka spelar Piffen nästa gång den 23 juli då motståndaren under lördagskvällen i Pajbacka blir Gnistan som har spelat lite hostande den senaste tiden.