Trevliga tränare och bra gemenskap – PIF-Akademin i ett nötskal

pifakademi
Aaron Westerlund och Jenna Ylönen. PIF-Akademin erbjuder morgonträning tre gånger i veckan.

PIF-Akademin i Pargas är ett idrottsprogram med den enskilda idrottaren i fokus där man har siktet inställt på en karriär inom idrotten. Satsningen i samarbete med bildningssektorn i Pargas stad har visat sig vara ett lyckat koncept.

– Jag är glad att jag sökte till PIF-Akademin, här finns trevliga tränare, bra gemenskap och ”kiva typer”, säger Aaron Westerlund som är första årets studerande vid Pargas svenska gymnasium.

Morgonträning tre dagar i veckan

Westerlund har fotboll som sin grenspecifika gren och berättar att träningen i PIF-Akademin kompletterar den egna grenträningen på bästa sätt. Han deltar tre dagar i veckan i Akademins morgonträningar och spelar fotboll i såväl herrlaget som B-juniorerna. Det blir många timmar fotboll i veckan och han påpekar att det är bra att man i PIF-Akademin också tränar styrka, snabbhet- och smidighet samt rörelse och kroppskontroll.

– Vi tränar ganska mycket ben och övre kroppen i gymmet. Det är roligt då man märker att man blir bättre på det man gör.

PIF-Akademin erbjuder möjlighet till morgonträning tre gånger i veckan som dessutom ger studiepoäng i gymnasierna. På måndagar klockan åtta har man fysikträning i PIF-Center, på tisdagar klockan åtta är det grenspecifik träning och på fredagar vid samma tidpunkt är det allmän träning och mental träning enligt tränarnas anvisningar.

Många olika tränare

På de gemensamma träningarna på måndagar och fredagar uppskattar Westerlund att man kan vara upp till 30 stycken i PIF-Center. Ville Ranta-aho ansvarar för helheten och leder fysikträningarna tillsammans med tränare från FysioGym. Milka Reponen ansvarar för den grenspecifika träningen i uthållighetsgrenarna, Robert Åberg för handbollsträningarna, Stefan Strömborg för fotbollsträningarna och Mikko Blomqvist håller fysikträningar i de grenar som inte hör till Piffens normala verksamhet. Anders Levin fungerar som mentaltränare.

Jenna Ylönen, som även hon studerar första året i Pargas svenska gymnasium, blev bekant med PIF-Akademin redan under högstadietiden. Högstadieelever kan delta i de grenspecifika träningarna på egen tid, vilket Ylönen gjorde. Hon satsar på en karriär inom längdskidåkning och uppmanar alla som vill utvecklas inom sin idrottsgren att söka till PIF-Akademin.

– Vi har jättebra träningar som är utvecklande på många sätt. Gemenskapen är bra och så är det en fin start på dagen att få börja med PIF-Akademin.
Ylönen har som mål att nå den nationella toppen i skidåkning i hennes egen åldersklass och säger att i och med att hon är med i PIF-Akademin finns det en stor förståelse från skolans sida gällande satsningen på idrotten.

– En del kurser har krockat med PIF-Akademin, men då jag har pratat med lärarna har det ordnat sig.

Vill erbjuda grenspecifik träning för alla

PIF-Akademins koncept går ut på att man strävar efter att kunna ordna grenspecifik träning för alla. Man strävar efter att planera träningarna tillsammans med idrottarnas egna tränare, så att träningen i PIF-Akademin kompletterar den egna grenträningen på bästa sätt. Just nu finns det många olika grenar representerade – allt från handboll, fotboll och skidåkning till friidrott, orientering, rodd, korgboll och amerikansk fotboll.

– Totalt har vi haft 36 anmälda till PIF-Akademin detta år. Maxantal som vi kan ta emot är 40, blir det fler ansökningar än så blir vi tvungna att arrangera inträdesprov. Den verksamhet som vi erbjuder är proffsig och de ungdomar som är med här måste på riktigt vara motiverade, understryker Ville Ranta-aho.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*