Trygga det åboländska mandatet!

Förhandsröstningen inför riksdagsvalet är avklarad och på söndag går Finland till riksdagsval. Också i dessa på många sätt oroliga tider gäller det att fokusera på hur vi bäst kan bygga en bättre framtid. Här i vår valkrets i Egentliga Finland kan vi peka på en rad positiva resultat under den gångna valperioden såsom viktiga projekt kring trafik och förbindelser i olika delar av Åboland, jurist- och provisorsutbildningarna vid Åbo Akademi samt satsningarna på att förbättra Skärgårdhavets tillstånd.

I dessa och många andra frågor har SFP och våra företrädare jobbat hårt i Riksdag och regering. Viktigare än de stora orden är just resultaten, vare sig det gäller skärgården, Åbo, Kimitoön eller Pargas, hela den mångskiftande valkretsen, samhällets alla olika sektorer. Det säger sig självt att SFP också under den här valperioden jobbat aktivt för att vi ska kunna leva i en levande tvåspråkighet. Detta är värt att särskilt notera med tanke på de dåliga erfarenheter vi har från den förra regeringen där Sfp inte var med. Svenska folkpartiet går till val i Åboland med en stark lista med sjutton goda kandidater. Varje röst på någon av dem kommer hela listan till godo och hjälper till att trygga mandatet. Men inget ska tas för givet. Vi vet att marginalerna alltid är små i Egentliga Finland. Det kan handla om några hundra röster som avgör om den svenska rösten också framöver hörs från vår landsända i riksdagen. Varje röst är lika viktig!

Vi som står bakom det här uppropet vet av sammantagen erfarenhet som spänner över nästan sex decennier att endast en stark SFP-representation i Finlands riksdag och regering kan bevaka våra svenska och åboländska intressen. Ytterst handlar det om att kunna leva på samma villkor på våra olika språk, att leva i stad, landsbygd och skärgård, att ha ett helt samhälle.

Det gäller också att i alla lägen stå upp för högklassig utbildning och vård och som främjar jobb, företag, små och stora, och våra näringar. Vi behöver en politik som gynnar alla åbolänningar. För det måste vi trygga det åboländska mandatet – för dagens och morgondagens generationers skull.

C.O. Tallgren (i riksdagen 1961-75)
Christoffer Taxell (i riksdagen 1975-91)
Jan-Erik Enestam (i riksdagen 1991-2007)
Stefan Wallin (i riksdagen 2007-19)

 

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*