Turist på hemmaplan

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Under den alltför korta sommaren (och semestern) gäller det att försöka få ut så mycket som möjligt av det goda. Men hur mycket har du egentligen turistat i hemknutarna eller ens inrikes?
Jag måste erkänna att den egna Finlandskännedomen i själva verket sträcker sig till besök hos bekanta längs kustremsan från Borgå till Karleby samt de resor man i tiderna gjort under militärtjänstgöringen med klassiska resmål som Rovajärvi, Sodankylä, Lochteå, Niinisalo och Vekarajärvi som höjdpunkter. Exotiskt så det förslår, helt enkelt. Åland är (förstås) också relativt välutforskat, men det får man främst tacka ett halvår som gästarbetare i Eckerö för.
Imatra fors, Savolax, Karelen, Kuusamo och i själva verket största delen av Insjöfinland är helt och hållet outforskade områden för min del. Det märks dels i kunskapen om regionerna i fråga, men också på geocachingkartan.
Däremot kan man stoltsera med en hel del intressanta besöksmål internationellt. Då man funderar på saken litet mer känns det på något vis fel, eftersom man åtminstone borde ha någon form av egenhändiga erfarenheter att berätta om då det kommer till de här regionerna. Till saken hör dessutom att jag har en utbildning inom turismbranschen i bakfickan, i vilken man kunde tänka sig att den här kunskapen kunde ingå. Men så är inte fallet, åtminstone för mig personligen.

Då det småningom blir dags att planera nästa sommars semesterresa, tror jag att en bilsemester i Finland ligger rätt högt på listan.

Det sägs ofta att det är dyrare att turista i Finland än utomlands, men det behöver det inte nödvändigtvis vara. Visst kanske man får pruta på komforten i vissa avseenden, men till exempel i jämförelse med grannländerna Sverige och Estland är det inte alls sagt att man sist och slutligen kommer undan så mycket förmånligare.
Det finns otaliga attraktioner och besöksmål som är helt gratis, också sådana som man inte kanske direkt kommer att tänka på. Naturupplevelser går det att hitta på många håll, men också nöjesparker kan bli rätt förmånliga, till och med för småbarnsfamiljen. Till exempel har Borgbacken en hel drös attraktioner som är gratis att åka. Högholmens inträde avskräcker inte direkt heller. Packar man dessutom med en gedigen picknickkorg och filten är det inget problem (bör tilläggas att matutbudet på Borgbacken eller Högholmen för den delen är rätt mediokert).
Då det småningom blir dags att planera nästa sommars semesterresa, tror jag att en bilsemester i Finland ligger rätt högt på listan. Alternativt kan det förstås bli det ständigt närvarande arbetslägret på stugan.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi