Två dagar kvar till Skäri Open

3871985
Det växlar mellan en och två regndroppar i Meteorologiska institutets prognoser för lördagen, vilket betyder att premiären för Skäri Open – säsongsöppningen för skärgårdens del – kan råka ut för mer eller mindre ihållande regn.
Men prognoserna har haft fel förr – och evenemanget ordnas oberoende, det är säkert.
Förutom de närmare 50 utställarna från samtliga stadsdelar: företag, privatpersoner och föreningar kommer det att arrangeras en hel del program på området som sträcker sig ända från Köpmansgatans gågata till gästhamnen.
Den officiella biten med invigningstalet sker klockan 10 i gästhamnen, där Väståbolands företagares ordförande Paul Vikman tar till orda.
Samtidigt är det möjligt att delta i Pargas IF:s minimaratonlopp i gästhamnen.
Efter det kommer Västra Åbolands hjärtförening att överlåta en defibrillator till gästhamnen som ett led i föreningens insamling för att få hjärtstartare till olika offentliga platser runtom i skärgårdsstaden.
– Det är Pargas Port Rotaryklubb som bidragit med medel till den här defibrillatorn som kommer att placeras i gästhamnen under sommarsäsongen för att sedan till vintern flytta in till Valintatalo och posten, berättar Hanna Järvinen från hjärtföreningen.
Linus Hoffman kommer att fungera som speaker under evenemanget och bland programutbudet kan man nämna bland annat ponnyridning för barn, olika arbetsuppvisningar, Pargas sportfiskares casting-tävling samt Ska-Plans och Axxells bygglinjes gemensamma drömhustävling där man kan vinna en lekstuga. Morgongymnastik i gästhamnen och Par-Haus uppvisningar livar upp stämningen.
– Vid Ahonenska hörnet blir det en tävling i fågelholksbygge med start klockan 12 och Aspö spelmän kommer att underhålla runtom på området under dagens lopp, berättar Susané Rosenqvist som håller i trådarna för helheten.
Fågelholkarna som byggs kommer sedan att doneras till äldreomsorgens enheter runtom i Pargas.
– En av höjdpunkterna blir jättebingot som börjar klockan 15. Det finns en massa fina priser, till exempel olika skärgårdsupplevelser. Alla intäkter från bingospelet går till uteaktiveringsgrejer som vi donerar till skolorna i hela skärgården, säger Rosenqvist.
Bingobiljetter säljs i Farkkubutiken och Kelovee på Köpmansgatan samt vid Pargas stads monter på evenemangsområdet.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi