Två Pargasflickor deltar i MGP

Liza-Elmina Arvidsson ja Emma VahtolaAv de tio finalisterna i årets Melodi Grand Prix kommer två från Pargas.
 
Det är två mycket glada flickor som stiger in på redaktionen. 10-åriga Emma Vahtola och 9-åriga Liza-Elmina Arvidsson är båda finalister i årets Melodi Grand Prix. Dagen efter intervjun ska flickorna åka iväg på ett träningsläger i Karis, under fyra dagar ska de tillsammans med coacher inom sång, scenuppträdande, dans och en musikproducent jobba vidare med sina låtar. Flickorna känner inte varandra sedan tidigare, men när de hälsar på varandra tycker de att de känner igen varandra. De konstaterar att de troligtvis har setts någonstans förut. Båda har nyss gått ut tredje klass, Emma går i Malm skola och Liza-Elmina i Kirjala.
Låtarna skickades in i våras och i slutet av april kom beskedet att de hade blivit uttagna till att delta i finalen som sänds direkt i tv den 3 oktober.
– Vi fick inte berätta för någon på två veckor att vi hade kommit till final, det var svårt att hålla det hemligt så länge, berättar Emma.
Hon har skrivit melodin och orden till sin låt Disko helt själv. Emma är tvåspråkig och har valt att sjunga sin låt på finska. Det är första gången i MGP:s historia som en finalist uppträder på finska.
– Jag började hitta på orden först på svenska men så tyckte jag att jag ville testa på att uppträda på finska, eftersom man får göra det i MGP också. Jag tycker själv att låten låter bättre på finska. Den handlar om ett disco som ska vara på kvällen där man får sjunga, dansa och ha kul.
Emma har skrivit flera låtar tidigare men det är första gången som hon skickar in ett bidrag till MGP. På låten som skickades in kompades hon av pappa Anders. Hon berättar att hon blev överraskad men jätteglad när hon fick veta att hon gått till final.
Liza-Elmina Arvidssons låt heter Dansa mer. Den handlar om att alla vill dansa mer trots att festen tagit slut.
– Jag har skrivit den helt själv, mamma har bara rättat till lite grann. Så har vi mixat ihop melodin på ett program på mammas telefon. Vi var ute helt i sista minuten så vi var lite osäkra på om låten hade hunnit fram i tid. Jag blev jätteglad när jag fick veta att jag har kommit till final, fast jag nog lite hade tänkt att jag kanske gör det, berättar Liza-Elmina.
Liza-Elmina har två äldre syskon som båda framgångsrikt har tävlat i MGP, storebror Ivar som nu blir 17 år vann tävlingen för några år sedan.
Båda flickorna tycker att det ska bli jätteroligt att få uppträda i den direktsända finalen i tv, fast det är lite pirrigt också. Under lägret i Karis kommer de att träna på sitt nummer, bland annat ska de öva in en danskoreografi. Båda två har dansat förut så de tror inte det kommer att bli några problem med att dansa samtidigt som de sjunger.
 10 sångfinalister deltar i finalen den 3 oktober. Finalen direktsänds i Yle Fem och på Yle Arenan.
Österbotten har den största representationen och Esbo och Pargas har två finalister var.
I år tävlar också 10 dansare i finalen. Tre av dansarna kommer från Åbo.
 
Marina Saanila